“Pokondirena tikva” iz Zaječara večeras u Kladovu 1Scena iz "Pokondirene tikve" Foto: Zaječarsko pozorište

Ima tekstova i predstava koje su uvek savremeni bez obzira na to kada su nastali jer odlslikavaju ljudske naravi. Takva je svakako “Pokondirena tikva” srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Pozorišna publika u Kladovu ima priliku da večeras pogleda ovaj komad u izvođenju zaječarskog pozorišta “Zoran Radmilović”.

”Pokondirena tikva” igrana je prvi put 1842. godine i 180 godina kasnije podjednako je aktuelna. Komad koji će večeras biti odigran na sceni kladovskog Doma kulture postavila je u Narodnom pozorištu Timočke krajine Olivera Viktorović Đurašković.

Rediteljka kaže da je ovu pametnu komediju kroz adaptaciju i postavku na scenu stavila u formu vodvilja.

-Ovaj Sterijin svevremenski komad biće uvek aktuelan upravo zato što iznuđuje smeh, a zapravo skreće pažnju na probleme koji nas okružuju i sa kojima se susrećemo – smatra Olivera Viktorović Đurašković, koja, uz režijut, potpisuje i izbor muzike i tumači jednu od uloga.

Osim zaječarske, “Pokondirenu tikvu” videla je nedavno i publika u Negotinu čime se ostvaruje namera jedinog profesionalnog pozorišta u Timočkoj krajini, da češće gostuje u gradovima u okruženju i ponovo, kako to kaže direktor ove ustanove Vladimir Đuričić, bude “pozorište na točkovima”.

Scenograf predstave je Mirko Stokić, za kostime su zadužene Gorica Ilić i Mirjana Stanojević, lektor Nataša Ilić, a uz Natašu Petrović koja tumači Femu, u “Pokondirenoj tikvi” igraju Ivana Bartunjek, Miloš Tanasković, Branislav Mijatović, Predrag Grbić, Gabrijel Bećarević i Aleksandra Manasijević iz glumačkog ansambla zaječarskog pozorišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari