Pokrenuta peticija da se umetnicima dodeli prostor za rad u Beogradu 1Foto: Shutterstock/pixfly

Grupa umetnika i zaposlenih na Univerzitetu umetnosti u Beogradu peticijom zahteva sistemsko rešavanje problema dodeljivanja prostora za umetničko stvaralaštvo, saopštili su danas njeni pokretači.

Peticija „Prostor za umetnost“ se može potpisati na sajtu Pokreta „Kreni-promeni“.

Asistent na Fakultetu likovnih umetnosti Luka Tripković i docent na tom fakultetu Nemanja Nikolić u tekstu upućenom Privremenom organu Grada Beograda koji upravlja do konstituisanja vlasti posle izbora 17. decembra, da 50 umetnika „rade polulegalno“ u nebezbednom prostoru nekadašnjeg „Jugošpeda“, ali im je rečeno da je taj prostor namenjen širenju naselja „Beograd na vodi“.

Naveli su da umetnici zakup plaćaju „na ruke“ i da su na takva mesta i aranžmane prinuđeni zbog višedecenijske prakse netransparentnog dodeljivanja ateljea i zloupotrebe javne svojine.

Podsetili su da im je pre dve godine tadašnji zamenik gradonačelnik Goran Vesić obećao trajno rešavanje tog problema, ali da od tada nije bilo komunikacije o tome.

Apostrofirali su da je sistemsko rešenje neophodno zbog transparentnosti procesa i da se, kako su naveli, u ovakvoj situaciji nalaze i jer se ne zna šta se desilo sa 150 ateljea koji su bili u vlasništvu Grada. Pišu da se komisija zadužena za to nije sastala od 2011. godine, a da su ateljee „otkupljivali podobni ljudi kako bi ih izdavali kao garsonjere“.

Ponudi su konkretno rešenje da se ateljei ne daju na doživotno korišćenje umetnicima, već da im se prostor izdaje po subvencionisanim cenama na dve godine – za umetnike mlađe od 40 godina, a na pet godina – za starije umetnike, da bi se omogućilo da mladi po završetku studija dobiju na konkursu prostor u kojem mogu da rade i spremaju izložbe.

„Ovaj sistem je uspešno primenjen u Beču, pa umetnici smatraju da bi se primenom tog modela onemogućile zloupotrebe javne svojine koje su do sada bile redovna pojava“ u Beogradu, kažu oni.

Podršku peticiji su pružili akademik i redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti u penziji Mrđan Bajić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti i nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti Ćedomir Vasić i istoričarka umetnosti i kustoskinja Biljana Tomić, dugogodišnja urednica likovnog programa SKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari