Pola veka Bluberija na srpskom 1

Pre tačno pola veka na današnji dan, 5. septembra 1968. godine, pojavile se se početne dve table stripa Fort Navaho, premijerno na (tada) srpskohrvatskom jeziku, u „beogradskom časopisu sa stripovima“, Kekecu.

Bio je to prvi broj ovog lista za školsku 1968/69. godinu (Kekeca nije bilo na kioscima već se prodavao po školama). Poručnik Bluberi, pravim imenom Majkl Stiven Donovan, bio je glavni lik ovog, u startu, popularnog stripa koji je izašao iz radionice Belgijanca Žana Mišela Šarlijea (scenario) i Francuza Žana Žiroa (crtež), što će autore i urednike francuskog magazina Pilot, u kome je Bluberi debitovao 31. oktobra 1963, podstaći da realizuju strip serijal Poručnik Bluberi.

Jedan od najinventivnijih i najčitanijih strip serijala u istoriji 9. umetnosti neprekidno izlazi od 1963. Zaključno sa 2010, objavljen je 51 album ovog stripa u četiri serijala: Mladost Bluberija (19 albuma), Poručnik Bluberi (23 albuma), Mister Bluberi (pet albuma + jedan album sa neobjavljenim tablama) te Maršal Bluberi (tri knjige). Nakon Šarlijeove smrti 1989, Žiro se potpisivao i kao scenarista, ali je iz poštovanja prema svom dugogodišnjem saradniku nastavio da potpisuje Šarlijea na koricama novih albuma stripa. U poslednjoj fazi, Bluberija su crtali još i Kolin Vilson i Mišel Blan-Dimon.

U bivšoj SFRJ i Srbiji, najveći deo epa o Bluberiju objavljen je u Stripoteci novosadskog Foruma (MarketPrint), beogradskom Politikinom zabavniku i Biser stripu gornjomilanovačkih Dečjih novina. MarketPrint i beogradski Darkwood objavili su, između 2017. i 2017, kompletnog Bluberija tandema Šarlije-Žiro (29 epizoda) u 10 albuma. Šteta što nisu bili u koloru, jako bitnom elementu ovog fantastičnog stripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari