Pola veka od objavljivanja "Peščanika" Danila Kiša 1Foto: Dokumetacija Arhipelaga

Velika saga moderne književnosti o potrazi za ocem, vlastitim identitetom i mogućnosti saznanja o svom svetu i njegovoj istoriji, roman “Peščanik” Danila Kiša objavljen je pre pedeset godina što i jeste tema večerašnjeg programa u novosadskoj knjižari “Zenit” koji se održava na piščev rođendan.

Razgovor o Danilu Kišu počeće u 18 časova u knjižari “Zenit”, Njegoševa 24, a održava se na dan piščevog rođenja i povodom pedeset godina od objavljivanja Kišovog najpoznatijeg romana Peščanik.

U razgovoru učestvuju pisci i književni kritičari dr Mihajlo Pantić, dr Zoran Đerić i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, ekskluzivnog izdavača knjiga Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Razgovor sa gostima vodi Siniša Boljanović.

Pola veka od objavljivanja "Peščanika" Danila Kiša 2

Prof. dr Mihajlo Pantić, jedan od večerašnjih učesnika, ističe za list Danas da je on svoje izlaganje o Danilu Kišu fokusirao na ono što je Kiš danas.

„U vreme kada je pisao Kiš je koliko spontano toliko i programski vršio korekciju književne paradigme, govorio je iscrpno o svom delu, stvorio celovit poetički sistem i nesporno vredan opus, da bi u narednim decenijama stalno rasla uticajnost njegove misli i njegove intelektualne i stvaralačke pozicije. Uz mnoštvo interpretacija njegovog dela čiji broj neprestano raste bolje i lakše razumevamo ulogu i mesto književnosti u današnjem dobu, u kojem, pravo govoreći, ta umetnost nema onu kritičku, pa ni etičku važnost kakvu je imala u Kišovog neposrednog stvaralačkog delovanja. Osim stilske izbrušenosti i estetske punoće Kišovih priča, romana i eseja, današnjim čitaocima koji nisu podlegli iskušenju medijski „upumpavanih” bestselera, a takvih čitalaca na sreću i dalje ima, može biti zanimljiv način na koji je Kiš rešavao odnos poetike i politike, a jedno bez drugog ne ide, potom, kako je u procesima fikcionalizacije izlazio na kraj sa ličnim traumama, sa „gorkim talogom iskustva”, ali i sa najtežim pitanjima ideološke pošasti koja je u crno obojila ceo minuli vek”, rekao je Pantić.

Po njegovim rečima, takođe, ne treba zaboraviti ni Kišovo stalno pozivanje na odgovornost same književnosti, “na subverzivnost čina pisanja i, posebno, na korozivnu intelektualnu sumnjičavost, kao i detinju radoznalost koja određuje piščev odnos prema svetu i podstiče ga da smišljanjem paralelnih jezičkih svetova u kojima se zrcali ovaj naš, jedan jedini svet, ne proćerda uzalud svoje zemaljske dane”, naglašava Mihajlo Pantić.

Izdavačka kuća Arhipelag objavljuje Izabrana dela Danila Kiša.

Ulaz je slobodan uz obavezno poštovanje epidemioloških mera.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari