Pola veka šabačke Čivijade 1

Od danas do subote u Šapcu se održava 50. Čivijada, belosvetski vašar humora i satire.

Već tradicionalno Čivijada počinje gostovanjem humorista u šabačkim osnovnim školama, a za razliku od prethodnih manifestacija ovoga puta izlazi se na ulicu, tako da će na velikim panoima biti izložene najbolje karikature i aforizmi.

Novi predsednik Čivijaške republike je poznati karikaturista Predrag Koraksić Corax, koji na toj funkciji zamenjuje glumca Branislava Lečića. U okviru Čivijade su i zanimljivi mečevi u malom fudbalu između glumaca i konobara, kao i između političara i novinara. Poslednja dva susreta dobili su novinari, uz zabeležene grube startove političara.

Inače, Čivijada je osnovana 1968. godine, ali je već 1972. godine zabranjena zbog napisa i karikatura u listu „Čivija“. Obnovljena je 1990. godine, a za predsednika je izabran Dušan Kovačević. Pored zvanične Čivijade, kao što pristoji čivijaškom duhu, održava se i Čivijaluk sa svojim knezom, u organizaciji šabačkih satiričara i humorista. Tradiciju čivijaškog duha čuva i list „Čivija“, čiji je prvi broj izašao 1906. godine, a posebno mesto zauzima emisija „Čivijaška vrteška“ na Radio Šapcu, koja je obeležila dve decenije postojanja, sa oko hiljadu emitovanja.

U okviru Čivijade održava se već po 12. put Međunarodni čivijaški karneval, ovoga puta sa oko 30 karnevalskih trupa. Biće tu gostiju iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Crne Gore… Veliku pažnju donosi i Dečiji karneval, koji je na programu u petak po podne, sa oko tridesetak trupa iz predškolske ustanove kao i iz šabačkih osnovnih i srednjih škola. Biće tu i karneval beba i majki, a za decu je organizovana Šampitijada kao i slanje poruka balonima.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstva iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u ovom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari