Politički spisi Miloša Crnjanskog 1Foto: Stanislav Milojković

U izdanju Zadužbine “Miloša Crnjanskog” i izdavačke kuće  “Catena Mundi”  objavljen je petnaesti tom kritičkog izdanja “Sabranih dela Miloša Crnjanskog”, u kojem se nalaze sabrani politički spisi ovog velikana srpske književnosti.

U razgovoru o ovoj knjizi koji je večeras vođen na Sajmu, prof. dr Milo Lompar, urednik, rekao je da se “Zadužbina” ovim tomom približava polako završetku ovog izdavačkog poduhvata: preostala su još dva toma koja će se pojaviti i toku iduće godine, i u kojima će se naći diplomatski izveštaji i novinski politički tekstovi (posle 1945) Crnjanskog.

Lompar je ocenio da bi ova knjiga mogla da donekle promeni ustaljenu predstavu o političkim stavovima Miloša Crnjanskog. Ona sadrži četiri dela: u prvom i drugom nalaze se tekstovi sa unutrašnjepolitičkom tematikom, treći deo je iz vremena 1935-1938, kada je Crnjanski bio dopisnik iz Berlina, a četvrti kada je bio dopisnik, od 1938-1941. u Italiji i Španiji. U ovom, spoljnopolitičkom delu, nalaze se sjajni portreti značajnih ličnosti kao što su Musolini, Hitler, grof Ćano, fon Ribentrop… Ono što je bitno, naglasio je Lompar, jeste da postoje dva sloja ovih tekstova, prvi je oficijelni, gde se Crnjanski javlja kao politički novinar, a drugi je sloj ispod toga, u kojem pulsira nova dimenzija koja nije u saglasju sa gornjim stavom. „Predstava o Crnjanskom koji je počeo kao levičar, moraće da bude nijansirana, ne i napuštena“, rekao je Lompar, dodajući da je Crnjanski bio jugoslovenski unitarista sa jako naglašenom državnom idejom. Ideološki je bio izraziti antikomunista – bio je otac termina “salonski komunista”, ali je gajio nesimpatije prema nacizmu, fašizmu i antisemitizmu. U spisima treba, međutim, razlikovati više tonova – ovog oficijalnog i onog njegovog.

Priređivač diplomatskih spisa koji su sada pred čitaocima u knjizi na više od 600 stranica, prof. dr Časlav Nikolić, pričao je juče o teškoćama na koje je nailazio dok je od 2009. godine istraživao, tragao i proučavao diplomatske spise Crnjanskog. To je bila velika avantura, dodao je Nikolić, naglašavajući da je najveći broj tekstova objavljen u dnevnom listu “Vreme”, a potom u “Politici” i nedeljniku “Ideje”. U njima se prepliću fikcionalno i publicističko, i izvan, i više od političkog diskursa prepoznaje se Crnjanski književnik.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari