Ponoćni koncert orkestra Muzikon 25. septembra na terasi Kvake 22 1Orkestar Muzikon Foto: Promo

Orkestar Muzikon, nakon uspeškog koncerta u Botaničkoj bašti, 25. septembra održaće ponoćni koncert „Midnight Makes Sense“ na terasi Kvake 22, sa početkom u 23.30 časova, a vrata su otvorena od 22 časa. Zbog epidemioloških mera broj posetilaca je ograničen na 50.

Orkestar Muzikon organizuje još jedan koncert koji se poigrava sa formom izvođenja klasične muzike, koja pronalazi svoje mesto na različitim mestima, u različito vreme.

Pod otvorenim nebom, bez osvetljenja, publika će moći da čuje dela Prokofjeva, Šostakoviča, kao i kompoziciju Maje Bosnić za muzičare sa telefonima – The Upgrade (…u izmišljenoj čekaonici iz ne tako daleke budućnosti), najavljuju organizatori.

Program:

S. Prokofiev – Vision Fugitives, D. Shostakovich – Chamber Symphony,  M. Bosnić – The Upgrade (2017).

Maja Bosnić (1985, Srbija) je kompozitor eksperimentalne konceptualne muzike iz Beograda. Privlače je apsurdna rešenja, ograničene mogućnosti, neočekivani raspleti, tretiranje instrumenata kao „redi-mejd” objekata i tretiranje svakodnevnih predmeta kao muzičkih instrumenata. Doktorirala je kompoziciju u klasi profesora Rodžera Redgejta na Goldsmiths univerzitetu u Londonu (Velika Britanija).

Piše muziku za različite ansamble, orkestre, elektroniku i višemedijske projekte i njene kompozicije su do sada izvođene na umetničkim i muzičkim festivalima, među kojima su: Impuls (Austrija), CTM Festival, The International Summer Courses for New Music Darmstadt, The Festival of Young Artists Bayreuth (Nemačka), Muzika ovde i sada, Međunarodna tribina kompozitora, Aprilski susreti, KOMA – Kompozicije mladih autora (Srbija), International Youth Arts Festival u Kingstonu na Temzi, Forum kompozitora u Londonu (Velika Britanija), Sites + Subjects u Plovdivu (Bugarska), Timsonia 2018 festival nove muzike u Temišvaru (Rumunija) i Dilijan akademije za novu muziku na Mikonosu 2019 (Grčka), gde je njenu kompoziciju izveo znameniti ansambl za novu muziku Klangforum Wien.

Njena dela su izvođena su na više mesta u Evropi i podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Goethe-Institut u Beogradu, udruženja Urban Inkubator i Evropske kulturne fondacije.

Dobitnik je stipendija Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije (2008/09– 2012/13), festivala Donaueschinger Muziktage 2014, kao i stipendije In memoriam Iannis Xenakis Delian Academy for New Music.

Kako se dodaje, projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije u oblasti savremenog stvaralaštva za 2020. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari