Ponovna popularnost Soderbergove "Zaraze" 1Foto: IMDB

Film Stivena Soderberga „Zaraza“ iz 2011. godine postao je poslednjih dana jedan od najtraženijih filmova na platformi iTunes.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa korona virusom, ne treba daleko tražiti razloge što sve više ljudi gleda ovaj triler o smrtonosnom virusu.

Poslednjih godina pojavilo se nekoliko naslova holivudske kinematografije koji obrađuju temu potencijalne apokalipse izazvane bacilima i bakterijama.

Mikroubice su tako pretile da pokose ceo svet u naslovima „Svetski rat Z“ ili „Pandemija“.

Pa i u ranijim decenijama, naučno-fantastični žanr donosio je filmove poput „Čovek Omega“, „Smrtonosni virus“ ili „12 majmuna“ u kojima je strah širila potencijalna kuga, a ne nuklearno oružje.

Ipak, ne čudi što se od svih pomenutih naslova, trenutno najviše gleda Soderbergova „Zaraza“, budući da film na najdirektniji način govori o trenutnoj opasnosti od korona virusa.

Sve počinje kada Gvinet Paltrou stigne sa čudnom bolešću u Minesotu nakon poslovnog putovanja u Hongkong.

Ona ubrzo umire, a za njom se pojavljuju i druge osobe sličnih simptoma po celom svetu.

Panika počinje da se širi, zatvaraju se karantini, prazne aerodromi. Film govori o žrtvama i onima koji pokušavaju na sve načine da se spasu, o posledicama odluka političara i novinarima koji traže istinu, te o doktorima koji se bore na sve načine da nađu vakcinu i zaustave zarazu.

„Negde u svetu pogrešna svinja je srela pogrešnog slepog miša“, kaže jedna od doktorki, što možda zvuči i previše poznato. Lori Garet, autorka po čijoj knjizi „The Coming Plague“ je film delimično zasnovan, izjavila je da je zaplet „delom fantazija i delom fikcija, ali da je u potpunosti realan“. Iako u filmu igraju sve same filmske zvezde poput Meta Dejmona, Kejt Vinslet, Lorensa Fišberna, Marion Kotijar i DŽada Loua, „Zaraza“ nije ponovnu popularnost stekla zbog njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari