Poslanice sa Prokletija 1Foto: Stanislav Milojković

Zbornik stručnih radova sa okruglog stola koji je 2017. održan povodom sedam decenija od rođenje i 10 godina od smrti Darinke Jevrić, novinarke i jedne od najznačajnijih posleratnih srpskih pesnikinja ne samo sa prostora Kosova i Metohije, nego i nekadašnje zajedničke jugoslovenske države, predstavljen je juče na štandu Kancelarije za KiM.

O ovom zborniku, koji su pod naslovom Darinka Jevrić, arhetip, ljubav, tragika objavili Filozofski fakultet Prištinskog univerziteta sa sedištem izmeštenim u Kosovu Mitrovici i Dom kulture u Gračanici, govorile su Danica Andrejević, Sunčica Denić i Mitra Reljić.

„Darinka Jevrić najveća je poetesa sa prostora KiM koja je život u njegovom pripitomljenom paklu modernim senzibilitetom, a na stare teme prenela u poeziju. Spojila je samožiće i opštežiće i, na način na koji to niko nije uradio uvezala metafiziku i fiziku ovog prostora. Ona je prvi prsten savremene srpske poezije, prihvaćena kako na pesničkoj sceni bivše Jugoslavije, tako i u narodu na KiM, za koji je bila metohijska Jovanka Orleanka“, rekla je Andrejević.

Darinka Jevrić (1947-2007) rodom je bila iz Glođana kod Peći, studirala je književnost u Prištini i od 1975. do smrti radila kao novinar kulturne rubrike prištinskog Jedinstva. Prve pesme objavila je sa nepunih 20 godina, a bavila se i pozorišnom kritikom. Bila je urednik u časopisu Stremljenje i deo uredništva Scene. NJenom pesničkom majkom smatra se Desanka Maksimović. Pesme Darinke Jevrić Slobodarska, Dečanska zvona i Ratnikova ljubav ušle su u antologiju Srpske pesnikinje od Jefimije do danas i pre nego što je objavila prvu samostalnu zbirku pesama. NJena poezija prevedena je u Rusiji, Ukrajini, Turskoj, Indiji, Švedskoj, Češkoj, Italiji, Jermeniji, Engleskoj…

„Ja sam KiM ne idem, to ne bi bilo saglasno mojoj poeziji“, objašnjavala je zašto je u Prištini ostala 1999. i kad su grad gotovo svi Srbi zbog napada i otmica OVK napustili posle uvođenja protektorata UN na KiM. Preminula je u Beogradu i sahranjena je van KiM, na beogradskom grblju Orlovača. NJoj u čast osnovana je je pesnička nagrada Darinka Jevrić koja je prvi i jedni put dodeljana 2008, iste godine kad je Srpska književna zadruga objavila posthumno njenu zbirku pesama Poslanice sa Prokletija, koju su priredile Mitra Reljić i Nada Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari