Posle 42 godine Tolstojev “Rat i mir” 30. maja ponovo na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1foto Marijana Jankovic

U Narodnom pozorištu u Beogradu je za 30. maj najavljena premijera predstave „Rat i mir“, po istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića.

Reč je o tri i po satnoj produkciji čija je dramatizacija, kako je naglasila direktorka Drame NP Molina Udivički Fotez, “vajarsko delo” koje obuhvata sve što je najvažnije u ovom Tolstojevom romanu, koji se na scenu NP prvi put postavljen pre 42. godine u režiji Petra Šarčevića.

– Velika je privilegija raditi “Rat i mir” jer ni jedan pisac ne posmatra tako kao Tolstoj pitanja ljubavi, smrti, ljudske duše, smisla života i ljudske istorije. Njegova praunuka kaže da ‘Tolstoj drži naš svet na okupu’. Poslednjih nekoliko meseci držao je na okupu ovu ekipu koja je postala moj svet. Tolstojev “Rat i mir” značajan je ne samo danas kad se ponovo budi rat u Evropi, već je značajan zauvek na planu svetske istorije, ali i za sve nas – zemlju, Beograd, pozorište… Tolstoj govori o konkretnim bitkama, ali one su samo mapa po kojoj se odigravaju neki drugi ‘rat i mir’ u svakom od nas – sa samim sobom, okolinom, a sve da bi došli mira. Ma koliko se ratovalo zbog mira, Tolstoj je jasan – kaže – to nije pravi put. Mir se nalazi na drugoj strani – svuda oko nas, kad pogledamo u nebo – rekao je reditelj Boris Lešević na konferenciji za novinare u foajeu scene “Raša Plaović”.

Prema njegovim rečima, Tolstoj se u romanu “Rat i mir” bavi istorijskim događajima od 1805. do 1812, sa prologom do 1820. godine.

Pisac u njima nije učestvovao, ali ih naziva vremenom u kome se “Evropa uzburkala” Napoleonovim osvajanjima, protiv kog u rat kreću Austrija i Rusija, da bi posle primirja Francuska i Rusija krenule na Austriju, a potom Francuska i Austrija sa saveznicima protiv Rusije, a onda Rusija sa tim istim saveznicima protiv Francuske…

Liješević ukazuje da u svim tim ratovima vođenim da bi se došlo do mira, kao i svim našim malim različitim ratovima, nema vremena baš za taj “pogled na nebo”.

Glumac Nenad Hadži Marić, koji tumači ulogu grofa Petra Pjera Kiriloviča Bezuhova, ocenio je je da je premijera “Rata i mira” veličanstvena završnica ove pozorišne sezone u kojoj je funkcionisalo sve kako treba što je znak da se “NP nesumnjivo vratilo sebi”.

On je naglasio da su za “ovu predstavu izabrani ljudi koji neguju čovekoljublje” i najavio da će se u njoj “pred svetom otvoriti kao čovek, kako je studentima savetovao njegov profesor Predrag Bajčetić”.

Hadži Marić je otkrio i da je sa Liješevićem prijatelj duže od 20 godina i da dele božićni ritual zbog čega očekuje da se i njima u predstavi “Rat i mir “otvori nebo”.

– Bolji izbor od “Rata i mira” nismo mogli da napravimo. Reditelj je imao snage da se suoči sa filozofskim izazovima Tolstojevog romana, imamo sjajan autorski tim i podelu. Odlučili smo se za klasično istorijsko delo, možda najznačajnije u svetskoj literaturi, svesni da je pisac-intelektualac shvatio vreme u kome je živeo, ali i ono koje mu je prethodilo, a kako vidimo, i vreme buduće. U trenutku kad je napisan “Rat i mir” nije bilo jasno kom žanru pripada. Pitanje rata i mira je tema prisutna na svim planovima i na različitim nivoima – u nama, oko nas, u svetu… – rekao je Svetislav Goncić, vd upravnika NP.

Autorski i glumački tim

Rad na predstavi “Rat i mir“ počeo je 25. marta, a u autorskom timu pored Liješevića i Šilija su i: scenograf Janja Valjarević, kostimograf Bojana Nikitović, kompozitor Stefan Ćirić, koreograf Mirko Knežević.

Bojana Stefanović i Ljiljana Mrkić Popović zadužene su za scenski pokret i govor.

Prva repriza najavljena je za 31. maj.

U glumačkoj podeli su: Miodrag Krivokapić (Knez Nikola Bolkonski), Hadži Nenad Maričić (Pjer Bezuhov), Danilo Lončarević (Knez Andrej Bolkonski), Teodora Dragićević (Nataša Rostova), Zlatija Ivanović (Kneginja Marija Bolkonska), Nemanja Stamatović (Nikolaj Rostov), Nina Nešković (Sonja Rostova), Dušan Matejić (Grof Ilja Rostov), Bojana Stefanović (Grofica Natalija Rostova), Slobodan Beštić (Knez Vasilije Kuragin), Kalina Kovačević (Elena Kuragina), Petar Strugar (Anatol Kuragin), Vučić Perović (Boris Drubecki), Zorana Bećić Đorđević (Liza Bolkonska) i Nedim Nezirović (Napoleon Bonaparta).

Beogradski novinari i svetski umovi

Novinari, autorski i poveći glumački tim nove produkcije prestave “Rat i miir” juče su bili “spakovani” u foaje scene “Raša Plaović” jer je Velika scena NP bila rezervisana za zatvoreni skup švajcarske organizacije ”Svetski umovi” (WORLD.MINDS).

Obezbeđenje ove organizacije strogo je kontrolisalo da niko od novinara slučajno ne zaluta, kako na glavnom ulazu, tako i na prijavnici NP na ovo okupljanje “inovatora, naučnika, biznismena i i umetnika” za koje bila neophodna pozivnica.

Srbija je 2019. bila prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj je održan – takođe u NP u Beogradu – simpozijum ove organizacije koja “okuplja najveće mislioce sveta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari