Rediteljski prvenac Anđeline Džoli (36) „U zemlji krvi i meda“, sa temom rata u Bosni i Hercegovini, prikazan je van takmičarske konkurencije Berlinskog festivala, a njena sledeća priča će, po svemu sudeći, biti Avganistan.


Holivudska glumica je svoj film iskoristila da prikaže priču o silovanju kao oružju, a odluku da stane iza kamere je obrazložila ciljem da koristi kinematografiju kao „sredstvo za pomirenje“. „Napisala sam dosta dnevnika tokom desetogodišnjih putovanja po konfliktnim oblastima širom sveta, i frustrirao me je nedostatak intervencije. Onda sam otišla u region i počela da sagledavam rat u Bosni, ali nisam zaista mogla da ga shvatim. Pošto je to nešto što se dešavalo mojoj generaciji, odlučila sam da se malo edukujem“, kaže rediteljka.

UN ambasadorka dobre volje je, posle istraživanja, počela da piše scenario, a kada je došlo na red snimanje filma shvatila je da je ona jedina koja ima „objektivnu distancu i strastvenu privrženost da uradi posao“. „I, tako sam postala rediteljka“, zaključuje Džolijeva, dodajući da zna da ima ljudi koji su tehnički sposobniji od nje, ali pošto je „u dubini srca birnula“ zato je osećala da ona treba da snimi film.

Ona je izrazila nadu da će Srbi pogledati film kada uđe u redovnu distribuciju.

„Bila sam nedavno u Aušvicu i videla brojna srpska imena na zidovima sa ostalim žrtvama, jer su se borili protiv nacista… a kasnije su postali agresori“, naglašava Džolijeva.

Upitana šta joj je sledeći projekat, Džolijeva je rekla da želi da se fokusira na problematična mesta u svetu. „Radim na nečemu što će se baviti Avganistanom, ali to još nikome nisam pokazala“, rekla je ona.

Anđelina želi da bude zla

Berlin – Anđelina Džoli je podgrejala glasine da će igrati zlu vilu Grdanu u predstojećem Diznijevom filmu po liku iz „Uspavane lepotice“. Ona je, na pres-konferenciji održanoj povodom premijera filma „U zemlji krvi i leda“ na Berlinalu, rekla da je njen naredni projekat vezan za čuvenu kompaniju. „Nisam glumila dve godine. Sledeće čemu se radujem je filma za Diznija“, izjavila je Anđelina.

Prošlog decembra Džolijeva je, u jednom intervjuu, otkrila da njena deca žele da je vide u tom filmu, a zla princeza Grdana je postala poznata kao glavni antagodnista Diznijeve adaptacije „Uspavane lepotice“ iz 1959. godine.

Premijera filma „U zemlji krvi i meda“ u regionu

Sarajevo – Gala premijera filma „U zemlji krvi i meda“ rediteljskog i scenarističkog prvenca Anđeline Džoli, biće održana u Sarajevu, u Olimpijskoj dvorani Zetra. Premijera filma je izazvala veliko interesovanje medija iz BiH, regiona i sveta. Džoli će u Sarajevo doputovati u pratnji supruga Breda Pita koji je u Berlinu napravio izložbu fotografija napravljenih tokom snimanja filma „U zemlji krvi i meda“. U Sarajevo će dovesti i svoje šestoro dece.

Ovaj film sa ratnom tematikom izazvao je različite reakcije u regionu, od odobravanja do osude. Rediteljka je poručila da „ovim filmom nije želela da optuži nikoga bilo osim možda međunarodnu zajednicu“. „Pokušala sam da se što više unesem u tu priču, napravim umetničko delo, a ne dokumentarni film. Bilo je teško, jer ovde je postojalo više strana u ratu, a samim tim i više različitih priča. Ja sam izabrala jednu“, rekla je Džoli. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari