Poziv na aktivno čitalačko istraživanje 1foto Medija centar

Antologija ženske regionalne književnosti „Regiona“, koju je priredila Vladislava Gordić Petković, autorka deset knjiga iz oblasti književne teorije i kritike, od kojih su zbirke eseja “Na ženskom kontinentu” i “Mistika i mehanika” u najvećoj meri posvećene ženskom stvaralaštvu, biće predstavljena u UK Parobrod, u utorak, 31. januara od 19 sati.

Antologija „Regiona“ obuhvata 17 književnica iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore, a Vladislava Gordić Petković ističe kako ih je moglo biti i mnogo više.

– Sedamnaest autorki zastupljenih u antologiji „Regiona“ nude zasebne i drugačije slike iskustva i umetničkih doživljaja. Moglo ih je biti sedamdeset, a idealno bi bilo da ih ima sedam stotina za sedamdeset miliona čitalaca – kaže za Danas Vladislava Gordić Petković.

Ona podseća da su nam antologičarke ranijih generacija ostavile dragocene izbore poezije.

– U ovom veku pomenimo samo antologije „Mačke ne idu u raj“ Radmile Lazić i „Ovo nije dom“ Vite Trebovac i Jelene Anđelovske. Pišući svojevremeno o Radmilinoj antologiji, Zorana Antonijević podsetila nas je na tri svrhe antologija: kanonizacija, valorizacija i refleksija u javnosti. Četvrta bi bila poziv na aktivno čitalačko istraživanje – skreće pažnju Gordić Petković, ističući otkrivalački potencijal ovakve književne forme.

– Antologija ne treba da bude pokušaj sažimanja i centralizovanja, već ulaznica u čitalačku ekspanziju koja pomno prati onu stvaralačku. Antologija kao što je „Regiona“ mora biti smernica za sledeća antologičarska putovanja kroz opuse autorki koje nisu dovoljno vidljive i o kojima ne brinemo dovoljno – konstatuje Vladislava Gordić Petković. ‘

Prema njenim rečima, veze koje autorke ove antologije uspostavljaju od Beograda do Ljubljane, od Novog Sada, Mostara do Vankuvera,prema, “nisu samo generacijske, poetičke i geografske, nego su i relevantne u pogledu ostvarivanja rodne ravnopravnosti u sferi književnog stvaralaštva“.

O „Regioni“, u utorak , u Parobrodu će govoriti Vladislava Gordić Petković i autorke iz antologije, gošće iz Novog Sada i Beograda, koje će pročitati odlomke iz svojih knjiga.

To su: Andrea Popov Miletić, Maja Solar, Ana Marija Grbić i Slađana Nina Perković.

Parobrodska publika imaće priliku da vidi i čuje on-line: Ivančicu Đerić iz Kanade, Mašu Dabić iz Beča, Adisu Bašić iz Sarajeva, Tatjanu Stupar Trifunović iz Banjaluke i Kseniju Popović iz Pariza.

Razgovor će moderirati Katarina Lazić urednica književnog programa UK Parobrod.

Poziv na aktivno čitalačko istraživanje 2
Foto: Promo

 (Re)konekcija

Antologija ženske regionalne književnosti „RegiOna“ je izdanje Saveza feminističkih organizacija (Re)konekcija (Novi Sad, 2022)
Vladislava Gordić Petković bila je članica redakcije književnih časopisa „Shakespeare and Company“, „Polja“, „Transkatalog“, i „Mostovi“, glavna i odgovorna urednica Godišnjaka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (2012-2015) i glavna urednica časopisa „Kultura“ (2017-2021). Priredila je antologiju “Novosadska ženska proza: od ispovesti do putopisa”. Urednica je tri zbornika sa projekta “Žanrovska ukrštanja” i više tematskih blokova u domaćim i stranim naučnim časopisima u kojima se veliki broj tekstova bavi književnim stvaralaštvom žena u komparativnom kontekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari