Pozorišna sezona u Šapcu startuje sa premijerom "Šumadije" 1Foto: Stanislav Milojković

Revijom aktuelnih predstava, po 15. put, večeras počinje nova pozorišna sezona u Šapcu. To je i svojevrsna priprema za narednu, kojom se obeležava 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

Pre premijera biće dodeljena tradicionalna nagrada „Boris Kovač“ za doprinos radu Šabačkog pozorišta koja je ove godine pripada glumcu Slobodanu Petranoviću Šarcu.

– Osim velikih tema kojima ćemo se baviti, važno je da su u pitanju predstave vrlo različitih senzibiliteta i teatarske strukture. Pored naše dve predstave, „Šumadija“, rediteljke Maje Pelević i „Ana Frank“ Jelene Bogavac, tu su „Triptih o radnicima“ u režiji Juga Đorđevića, Gradskog pozorišta Čačak i „Ali grad me štitio“ Narodnog pozorišta Užice. Sve četiri predstave su nastale prema tekstovima domaćih savremenih pisaca iz Srbije. Za kraj imamo neobičan bubnjarski koncert „Ritam slobode“ Dragoljuba Đuričića, koji će biti gost naše pričaonice, a na koncertu će imati gošću, bubnjarku iz Brazila, Rosamariu Silvu Santos, poručila je Minja Bogavac na konferenciji za novinare.

Poseban akcenat stavljen je na predstavu koja će otvoriti reviju, a rediteljka Maja Pelević istakla je da je Šabac možda jedini grad u kome zaista može u potpunosti slobodno da se stvara, bez pritiska, cenzure i autocenzure. Scenografkinja i kostimografkinja Isidora Spasić napomenula je da se sloboda zaista osetila prilikom rada u Šabačkom pozorištu. Koreografiju i scenski pokret radila je Kristina Pajkić, slikarske radove Rade Stanković. U predstavi igraju: Vladimir Milojević, Suzana Lukić, Sonja Milojević, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić.

Kroz prizmu malog čoveka

– U predstavi sam rediteljka, a ne spisateljica, što je moja primarna vokacija, istakla je Maja Pelević. U pitanju je novi tekst Filipa Vujoševića, koji, nažalost, retko piše drame, a kad ih napiše, to zaista bude veličanstven komad. On govori kroz prizmu malog čoveka na vrlo satiričan, duhovit način, o raznim izazovima sa kojima se suočavamo, kako je danas biti neuspešan i koje prepreke moraš da savladaš i kompromise da napraviš da bi mogao da uspeš, istakla je rediteljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari