Pozorišni festival jezičkih manjina sveta 1

Pozorišni festival jezičkih manjina sveta Sinergy#WTF (World Theater Festival) osmislio je Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, koje je ujedno i nosilac projekta i mesto u kojem će se u oktobru 2017. godine festival održati.

Osnivač festivala je Grad Novi Sad koji je ovaj projekat uvrstio i u projekat kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Ovaj jedinstveni projekat u Evropi, najavljen je na konferenciji za novinare u Újvidéki Színházu pre dva dana, kada je Valentin Vencel rekao da će Festival „na jednom mestu okupiti profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive – stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju. Mi funkcionišemo po jednom sistemu, ovde u Novom Sadu i Vojvodini, i često smo skloni da pomislimo da je to jedini mogući način, to je način na koji smo navikli i usvojili kao model. Skloni smo da pomislimo i da i u drugim sredinama manjinska pozorišta funkcionišu sličnim modelom. Tek kada putujete van zemlje, na različitim pozorišnim festivalima se susrećete sa kolegama, vidite da to uopšte nije tako. Neka pozorišta funkcionišu na razne druge načine i ta razmena iskustva bi bila od neprocenljive važnosti za sve aktere tog festivala, a naročito za nas domaćine. Festival treba da nam otkrije koliko jedni druge oblikujemo, menjamo, koliko se prilagođavamo jedni drugima u svim aspektima našeg života, od socijalnog i ekonomskog do političkog i kulturnog“.

Glavni program festivala činiće najviše šest predstava profesionalnih pozorišnih trupa dok bi prateći program obuhvatio koncerte, izložbe i panel diskusije o pozorišnim iskustvima jezičkih zajednica. Planirano je da se festival održava svake godine, u oktobru, i biće revijalnog karaktera.

Na festivalu mogu da učestvuju profesionalne pozorišne trupe i pozorišta koji su autentičan umetnički izraz manjinskih jezičkih zajednica u zemljama u kojima žive (van svojih matica). Osnova za izbor je evropska karta manjinskih jezika.

Tekst je objavljen u okviru saradnje lista Danas i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari