Pozorišni komad Siniše Kovačevića u decembru u Narodnom pozorištu 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Ni od jednog predviđenog projekta za 2021. godinu nismo odustali i komad Siniše Kovačevića „Godine vrana“ premijerno će biti izveden u Narodnom pozorištu u decembru, rekla je za Nova.rs upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić.

Iako je Kovačević naglasio da je njegova drama “odlukom upravnice Ivane Vujić skinuta i zamenjena nenapisanom dramom Milovana Vitezovića”, a direktorka drame Narodnog pozorišta za Nova.rs Molina Udovički Fotez da su “Godine vrana” odložene, komad je na prekjučerašnjoj sednici Upravnog odbora, kojim je usvojen plan za 2021, uvršćen u repertoar.

Imaćemo uvaženog dramskog pisca Sinišu Kovačevića u našem repertoaru. Znate, ja sa najvećim poštovanjem govorim o gospodinu Kovačeviću. Prvo, on je moj kolega i izuzetan pisac.

Takođe, on je napisao komad “Velika drama” koji se igra na našoj sceni više stotina puta i predstavlja pozorišni fenomen, koji mi sa ljubavlju i poštovanjem negujemo, izjavila je Ivana Vujić.

Naravno, u 2021. godini njegov novi komad će biti rađen, naglasila je upravnica Narodnog pozorišta.

Govoreći o planu Drame Narodnog pozorišta do kraja godine, koji je usvojio Upravni odbor, Vujić kaže da repertoar govori o “velikim ambicijama velike kuće sa velikim ansamblom”. Ono što je predviđeno za 2021. godinu ostaje da se radi. Imaćemo premijeru “Pozorišnih iluzija” Pjera Kornea u režiji Nikole Zavišića na sceni “Raša Plaović” već 5. marta, a potom nas očekuje premijerno izvođenje “Orlanda”, dramatizacija romana Virdžinije Vulf u režiji Bojana Đorđeva, što je trebalo da se realizuje još prošle godine. Upravo ovih dana Egon Savin započinje rad na delu Ostrovskog “Vuci i ovce”. Ova satira na temu etike veoma je uzbudljiva i jako dobro korespondira sa današnjim vremenom. Zatim nas očekuje “Kir Janja” na “Raši Plaoviću” Jovana Sterije Popovića, potom “Opasne veze”, koje će raditi Tanja Mandić Rigonat. Radićemo i Strinbergovog “Oca” gde bi se ponovo Boris Komnenić vratio na scenu Narodnog pozorišta.

Imaćemo i Šekspirovu “Meru za meru” u režiji Jagoša Markovića, čemu se veoma radujemo, kao i komad “U ime oca i sina” Milovana Vitezovića, izjavila je Ivana Vujić.

Ona nijei želela da se osvrće na prašinu koja se u javnosti digla oko Siniše Kovačevića i njegovog komada, već je istakla da su vredno radili na tome da imaju dobar repertoar, da se rade kvalitetni projekti i da pozorište bude prostor izuzetnosti.

Narodno pozorište će predstaviti četiri domaća autora. Pored Sterije Popovića, tu su autori iz svih generacija: Milovan Vitezović, Siniša Kovačević i najmlađi jeste dobitnik Sterijine nagrade Đorđe Kosić sa svojim komadom “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”.

Predstavu radimo zajedno sa Sterijinom pozorjem i ona će se naći i na repertoaru Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2020. godine, najavila je ona. Ni od jednog planiranog projekta, istakla je Vujić, nije se odustalo, ali neki od njih, za razliku od Kovačevićevog, pomereni su za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari