Pozorišni performans večeras na Telepu 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Pod sloganom „Dobri susedi stvaraju zajedničku budućnost“ večeras će od 18 časova u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“ biti izveden pozorišni performans „9 godina kasnije“ u okviru IPA projekta Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada „Raznobojna saradnja“.

Isti performans sutra će moći da pogledaju i stanovnici Čeneja, od 18 časova u prostorijama Mesne zajednice, a u subotu, takođe od 18 časova, i stanovnici Kovilja u osnovnoj školi „Laza Kostić“.

Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada kroz projekat „Colourful cooperation“, koji se finansira sredstvima programa Interreg-IPA CBC Mađarska – Srbija, organizuje prvi u nizu događaja i manifestacija u okviru ove „raznobojne saradnje“ između stanovništva pograničnog područja Mađarske i Srbije s ciljem razvijanja i podsticanja kulturne, umetničke, gastronomske, turističke razmene i dobrosusedskih odnosa.

Ukupno više od 130 zanimljivih programa na Paliću, u Morahalomu i u Novom Sadu imaju za cilj predstavljanje bogate kulturne riznice Mađara i Srba u ovom području i saradnju svih generacija ova dva naroda kroz očuvanje i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Prvi u nizu događaja upravo je ovaj pozorišni performans pod nazivom „9 godina kasnije“ pod umetničkim rukovodstvom profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, Deneša Debreia, i uz muziku savremenog mađarskog kompozitora Arpada Serde.

Proces rada je tokom sedam radioničarskih dana okupio u Kulturnoj stanici Eđšeg mlade studente glume iz Pozorišne škole pozorišta Jokai iz Bekeščabe i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Borisa Isakovića i Miljana Vojnovića, samostalnog stručnog saradnika.

Pomeranje granica

Studenti iz dve sredine, koji se sada prvi put sreću, zajedno rade na kreiranju uzbudljivog pozorišnog performansa kroz ispitivanje i sučeljavanje svojih stavova, razmišljanja, i pomeranje svojih granica kako umnih tako i telesnih u pokušaju da dođu do odgovora na čovekova velika pitanja poput onih: ko sam, šta želim, za šta/koga bih dao/dala svoj život, kakav je a kakav treba da bude ovaj svet koji nas okružuje? A sve to kroz poeziju Katalin Pap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari