U Centru za kulturu Mladenovac od 5. do 10. oktobra biće održan sedmi pozorišni festival Teatar u jednom dejstvu. Selekcija Željka Hubača pod sloganom Extremi ugostiće u takmičarskom programu šest predstava iz Srbije.


„Ceo svet je prepun extrema i mi smo se, ovakvi kakvi smo – extremno amoralni, extremno nemarni i extremno utilitaristički nastrojeni – kao deo tog sveta, extremno potrudili da ga popunimo extremnim sadržajem. A vele da je ceo svet naša pozornica. Pozornica extrema nije naš izbor, već naš usud. U vremenu extremno male produkcije, pravimo Festival koji je posvećen praizvedbama. Extremno zar ne?“- pita se Hubač.

Zavese festivala podiže komad „Henri VI“ u izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta, u režiji Nikite Milivojevića čija će režija komada „Đavolijada“, po tekstu Mihaila Bulgakova i u izvođenju Šabačkog pozorišta, zatvoriti festivalsku smotru. Reditelj Milivojević, čije predstave otvaraju i zatvaraju festival, boravi u Londonu na poziv slavnog Glob teatra. Vrata dalje saradnje otvara mu upravo uspeh „Henrija VI“ na Kulturnoj olimpijadi u maju ove godine. Sa tog gostovanja i učešća beogradskog ansambla uz još 36 pozorišta sveta, kao najuverljiviji trag uspeha u Mladenovac stiže i izložba fotografija Glob foto Blog autora Zorice Janković.

U zvaničnoj festivalskoj selekciji su i dve predstave Ateljea 212 – „Pošto pašteta“ u režiji Snežane Trišić i „Plodni dani“ koprodukcija sa Kulturnim centrom Pančeva u režiji Borisa Liješevića (laureat festivala 2010. sa komadom „Čekaonica“) . Slede „Presrećni ljudi“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada po konceptu Predraga Štrpca i „Kumovi“ Zvezdara teatra u režiji Dušana Kovačevića. Predstave konkurišu za jedinu festivalsku nagradu za najbolju predstavu, o čemu odlučuje žiri u sastavu: Vladimir Stamenković, Ana Sofrenović i Vladimir Arsić.

Tradicionalno, festival u Mladenovcu otvara brojna pozorišna pitanja, pa će autori, učesnici i gosti posle svake predstave, u razgovorima koje vodi dramaturg Gordana Smuđa, imati i temu „U potrazi za novim dramskim tekstom – ekstremi savremene produkcije“. U bogatom pratećem festivalskom programu su još i izložba slika Dragana Stojkova „Omaž Šekspiru“, likovna radionica za decu posvećena izradi pozorišnih kostima, predstavljanje Centra za kulturu koji je obnovio rad Dramskog studija i gostujuće dečje predstave.

Savet Pozorišnog festivala čine predsednik, reditelj Dimitrije Jovanović i članovi Dušan Stojković, Milan Mitrašinović, Goran Jeftić, Magdalena Perenčević, Ivan Ikić, Nenad Ljubenović. Osnivač Festivala je Skupština opštine Mladenovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari