Pravilnik o radu komisija nakon Zakona o kinematografiji 1

Filmski centar uputio je juče reagovanje na intervju sa producentom Miroslav Mogorovićem (objavljen u prekjučerašnjem Danasu) u kome se on osvrće na rad ove institucije.

„Povodom tvrdnje da je Filmski centar Srbije vratio 306 miliona dinara neiskorišćenih sredstava u 2019. godini u budžet Republike Srbije, ističemo da pomenuta sredstva nisu vraćena, jer ona nisu ni bila na računu Filmskog centra Srbije“, navodi se u reakciji FCS i objašnjava: „Ministarstvo finansija nije omogućilo Filmskom centru da predviđena sredstva utroši do kraja 2019. godine i Filmski centar Srbije je Ministarstvu uputio zvaničan dopis, tražeći informaciju o načinu na koji se ova sredstva mogu utrošiti u tekućoj. Dakle, sva predviđena sredstva FCS je raspodelio po planu, odobrenim programima i na vreme.“

„Povodom ocene gospodina Mogorovića da komisije Filmskog centra Srbije odlučuju „prostim izjašnjavanjem sa DA i NE“, napominjemo da se komisije prilikom donošenja odluka rukovode kriterijumima koji su definisani u Zakonu o kinematografiji i Uredbi o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave. Takođe, kriterijumi za odabir projekata navode se i u samom tekstu svakog konkursa. Pored toga, svaka komisija, u skladu sa pomenutom Uredbom, donosi Poslovnik o svom radu kojim bliže uređuje način rada i odlučivanja. Donošenje Pravilnika kojim bi bio definisan rad i odlučivanje konkursnih komisija u nadležnosti je Ministarstva kulture i informisanja a ne Filmskog centra, a njegovo donošenje se očekuje nakon donošenja novog Zakona o kinematografiji.

Povodom tvrdnje da je Filmski centar odlučio da ne podržava članarine domaćih filmskih radnika u međunarodnim asocijacijama, ističemo da Filmski centar Srbije, kao ni Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, nikada do sada nisu finansijski podržavali privatne članarine filmskih radnika, kao i da ovakvu vrstu finansijske podrške pojedincima, prema našim saznanjima, ne praktikuje nijedan Filmski centar u Evropi.

Povodom tvrdnje da Filmski centar Srbije favorizuje regionalne koprodukcije u odnosu na ostale evropske, ističemo da je broj manjinskih koprodukcijskih projekata iz regiona koji se prijave na naš konkurs višestruko veći u odnosu na broj prijavljenih iz ostatka Evrope. Reč je o prirodnoj saradnji naših producenata i producenata iz bivšeg jugoslovenskog regiona, na šta Filmski centar nema uticaj.

Kada je reč o tvrdnjama da projekti Severne Makedonije teško dobijaju podršku Filmskog centra Srbije, napominjemo da je 2019. godine Filmski centar Srbije podržao dva od ukupno četiri prijavljena projekta (50%), kao i da je u poslednje četiri godine podržano 50% više filmova iz Severne Makedonije nego u periodu od 2010-15.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari