Pre se može očekivati hapšenje nego pomaganje umetnika

Muzičar Aleksandar Janković, pevač Instant karme, i pisac Marko Vidojković o podršci umetnika medicinskim radnicima u borbi protiv kovida, statusu slobodnih umetnika, o privilegovanim i podobnim umetnicima i onima koji to nisu

Ostavite komentar


    1. Misliš da su trebali pitati Cecu, ona je uz vlast, a po komentaru, čini mi se da si njen fan.

  1. Nažalost, pripadam toj sorti „retkih zverova“, tzv. samostalnih iliti slobodnih umetnika. U moralnom smislu, veoma mi imponuju ta dva atributa „slobodan i samostalan“, ali u prevodu na jezik života svagdašnjeg, to podrazumeva svakodevnu borbu za opstanak, ništa težu od naše sabraće, prosjaka, klošara i sl, o kojima inače mislim sve najbolje. Inače. status samostalnog umetnika ima u celoj zemlji Sorabiji jedva nešto preko 2ooo ljudi. Većina ima barem završen fakultet, i zavisno od umetnosti kojom se bavi, i neka dela iza sebe, iliti „učinak“, koji se svake godine iznova vrednuje.
    Osnovica koja nam se priznaje za penziju i socijalno i zdrav. osiguranje je minimalna, a ni to minimalno ne plaćaju oni koji su tu obavezu preuzeli na sebe. Ali, istine radi, nije to smislio Prvorođeni, nego još davnih dana demokrati ili ko god je tada bio na vlasti, Ne sećam se nijednog ministra kulture koji se pozabavio ovim pitanjem. A nama, tj. slobodnim građanima, bili umetnici ili ne, preostaje samo uteha da „sloboda nema cenu“ i da nije na prodaju i da se protiv zla možemo boriti samo drugim sredstvima, empatijom, dobrotom, lepotom, humorom, inatom, itd. Eppur si muove!

  2. Dobri momci!!! Ponosan sam sto u mom narodu, uprkos svom zlu, jos postoje ljudi poput poput Vas!!! Dajete mi nadu! A, sto bi rekao Marko, ona umire poslednja!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.