Predprogram Bitefa počinje sutra 1Foto: FoNet/TV FoNet

Festival Bitef zvanično počinje 23. septembra od 18 sati u Sava centru teatarskim spektaklom Jana Fabra u vidu dvadesetčetvorosatne predstave “Olimp”, a pre svečanog otvaranja narednih dana nekoliko događaja uvešće publika u najvažniju pozorišnu manifestaciju kod nas.

Prva uvertira zakazana je za sutra uveče kada će u 20 sati u galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda biti promovisana knjiga slavnog belgijskog autora Jana Fabra “Noćni dnevnik 1985-1991”, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. Reč je o Fabrovim dnevničkim zabeleškama, koje su pisana poetskim jezikom, i koje se uglavnom tiču njegovih razmišljanja o pozorištu, umetnosti, seksu, smrti i ličnim opsesijama.

Kao i prethodnu Fabrovu knjigu na istu temu – “Noćni dnevnik 1978-1984”, i ovu je objavio KCB, samo ovaj put u saradnji sa Vulkan izdavaštvom. Jan Fabr je, inače, poklonio KCB-u svoj rad “One Man Movement” i tako inicirao stvaranje Kolekcije Oktobarskog salona. Po ovom radu i nazvana je edicija “Sam(a) svoj pokret”, u kojoj su Fabrove knjige objavljene. Promociji će prisustvovati sam autor, čija je pomenuta predstava “Olimp” okosnica ovogodišnjeg Bitefa, koji se održava pod sloganom “Epic trip” (Epsko putovanje). O knjizi će sutra govoriti i Tatjana Rosić, književna kritičarka, Jelica Novaković Lopušina, prevoditeljka, Sigrid Buset urednik izdanja i Gordana Goncić, v.d. direktora KCB-a, dok će odlomke čitati dramski umetnik Slobodan Beštić.

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, pre svečanog otvaranja počeće i radionica pozorišne kritike koju će voditi Bojana Janković, a biće održana i promocija knjige “O kulturnoj demokratiji” koju je priredila Milena Dragićević Šešić povodom konferencije koja je održana pod istim imenom na prošlogodišnjem Bitefu. Ova promocija je zakazana za 22. septembar od 16 sati u Bitefom festivalskom centru (Andrićev venac 2). Istog dana biće izvedena i prva predstava. U pitanju je komad “Quizoola!” britanske trupe Forsd Enterteinment koji će biti izveden u klubu Bitefa treatra. Predstava traje šest sati, kako Medenica kaže, to će biti polumaraton i dobra vežba za maraton koji je zakazan za vikend u Sava centru. 

Nekoliko sati pre tog maratonskog pozorišnog doga|aja (predstave “Olimp”), biće održana tribina čija su tema upravo duge predstave (durational performances). Tribina je zakazana za subotu 23. septembra, od 10.30 u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti.

Ivan Medenica skrenuo je danas pažnju i na sve detalje koji će pratiti izvođenje Fabrovog “Olimpa”. Publika će, pre svega, umesto karata dobiajti narukvica na osnovu kojih će moći da ulazi i izlazi tokom 24 sata. Kako je rekao, u foaljeu Sava centra biće napravljen pravi mali Bitef grad, gde će publika moći da odmara, jede, spava ali i čita, budući da će im biti dostupni tableti na kojima će se nalazi sve grčke tragedije koje se pominju u predstavi.

“Ja sam gledao 18, 19 sati predstave. Imao sam dva puta pauzu po dva sata da odspavam. Moj je savet svima da se treba odupreti prvim nelagodnostima, kako biste prešli u taj drugi nivo svesti, s kojim posle pratite celu predstavu. Onda će biti sve lakše i lepše. U foajeu će biti ekrni koji će prenositi predstavu, tako da će publika moći i jednim okom da prati šta se dešava u sali dok odmaraju. Ali moj je savet da treba iskusiti to vreme, ne treba doći po uzorak”, kazao je Medenica. On je dodao da su svakako najvažniji početak i kraj, te da prva tri sata i poslednja tri sata nikako ne treba propustiti. Inače, predstava će imati i direktan prenost na trećem programu Radio-televizije Srbije.

“Iskustvo te predstave ne može da zameni nikakv prenos. Ovo je televizijsko-umetnički projekat, koji doprinosi ovakvom događaju. Predstava ‘Olimp’ je gotovo rasprodata, tako da mi nemamo bojazan da je prenos konkurencija za nas. Ali imali smo ideju da Bitef ne treba da ostane ekskluizivno beogradsko dešavanje, već da to treba da vide i ljudi izvan Beograda”, zaključio je Medenica.

Bitef će trajati do 30. septembra, a na programu su, pored pomenutih, i predstave “Biblija, prvi pokušaj” i “Carstvo nebesko” u režiji slovenačkog autora Jerneja Lorencija zasnovane na Starom zavetu, odnosno srpskoj narodnoj poeziji, zatim “Sneg” i “Istrebljenje” nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga po romanu Orhana Pamuka i drami Olge Bah, kao i “(Sa)slušanje” iranskog reditelja Amira Reze Kuhestanija.

Žiri

Ovogodišnji žiri Bitefa čini će kompozitor Draško Adžić, koreograf i performer Igor Koluga, dramska spisateljica i performerka Ivana Sajko, švedska pozorišna kritičarka i performerka Margareta Sorensen i profesorka na Londonskom univerzitetu Marija Ševcova. Ševcova će biti predesnica žirija, a tokom Bitefa biće promovisana njena knjiga “Umetnost režije”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari