Predrasude su za nas nerazumljive 1Foto: Wikipedia

Jedan je od najznačajnijih svetskih pisaca za decu Roald Dal preminuo je pre 30 godina, a uz njegove knjige i dalje odrastaju milioni dece širom sveta.

Te knjige su i dalje toliko popularne da je od njegove smrti u 74. godini, 1990. do danas, porodica, prema poslednjim objavljenim podacima, od prodaje autorskih prava zaradila 23 miliona funti.

Prošle sedmice je, kako piše, „Sandej tajms“, porodica uputila izvinjenje čitaocima i celokupnoj svetskoj javnosti zbog Dalovih antijevrejskih i antisemitskih stavova.

Naime, autor klasika dečje književnosti je u intervjuu časopisu „Nju Stejsmen“ 1983. izjavio ovo: „Postoji crta u jevrejskom karteru koja izaziva ogorčenost. Možda je to zato što nisu baš velikodušni prema nejevrejima. Uvek postoji razlog da se bude protiv. Čak i smrdljivac poput Hitlera nije bez razloga imao pik na njih.“

Dalovi potomci su se, kako navode izvori britanskog lista, sastali prvi put posle nekoliko godina da bi rešili ovaj problem i objavili diskretno izvinjenje zbog Dalovog rasizma na zvaničnom veb-sajtu.

Izvinjenje nikada nije objavljeno kako bi trebalo, niti je poslato medijima ili jevrejskim grupama i organizacijama.

Štaviše, umesto na glavnoj strani, treba kliknuti na odeljak „O nama“, a onda otići na odeljak „Saznajte više o RDSC“, a tek onda na vest „Porodično saopštenje“.

U naslovu se ne spominju reči „izvinjenje“ i „antisemitizam“.

Antisemitizam nije spomenut ni u Dalovoj biografiji na sajtu.

Izvinjenje doslovce glasi: „Porodica Dal i Roald Dal Stori kompani se duboko izvinjavaju za trajan i razumljiv bol koje su prouzrokovale neke izjave Roalda Dala. Primedbe koje vrve predrasudama za nas su nerazumljive i potpuno suprotne od čoveka kakvog smo poznavali i od vrednosti koje su zapisane u Dalovim pričama koje su pozitivno uticale na brojne generacije mladih. Nadamo se da će, iako je izjavljivao grozne stvari, ostati upamćeno ipak ono dobro što je kroz pisanje ostavio utičući na mlade.“

Antisemitskih izjava Roalda Dala bilo je još, a mnogi tvrde da je porodica na ovaj korak bila prinuđena zbog dobre zarade koju od autorskih prava ima.

Roald Dal je napisao ukupno 19 knjiga za decu od kojih su nekoliko njih i filmovane.

Roald Dal je britanski književnik norveškog porekla. Rođen je 13. septembra 1916. u Kardifu, a preminuo 23. novembra 1990. u Oksfordu.

Pisao je romane, kratke priče, pesme i filmska scenarija, a njegove knjige prodate su u više od 250 miliona primeraka širom sveta.

Tokom Drugog svetskog rata bio je pilot u britanskoj vojsci (Royal Air Force) gde je pokazao veliku veštinu i hrabrost.

Knjige za decu i odrasle počeo je da piše 40-ih godina, te postao jedan od najpoznatijih dečjih pripovedača 20. veka.

Za svoja dela dobio je brojne nagrade, a dnevno izdanje londonskog Tajmsa mu je namenilo 16. mesto liste „50 najvećih britanskih pisaca od 1945. godine do danas“.

Knjige na srpskom

Romani Roalda Dala omiljene su knjige i kod čitalaca svih generacija u Srbiji. Knjige „Čarli i fabrika čokolade“ i „Čarli i veliko stakleno liftalo“ objavio je Beli put, a naslove „Veliki dobroćudni džin (VODŽ)“, „Veštice“ „Matilda“ i „Džordžov čudesni lek“ objavilo je Kosmos izdavaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari