Predstava "Idiot: skidanje sa krsta" u Teatru Vuk 1Foto: promo

Koristeći se adaptacijom Anždeja Vajde Nastasija Filipovna koja je nastala prema kapitalnom delu F. M. Dostojevskog Idiot, nastala je predstava Idiot: skidanje sa krsta, rekao je reditelj Janko Cekić.

Kako je naveo, radnja drame je smeštena u noć ubistva Nastasije Filipovne, žene koja je pokretač njihovog odnosa – prijateljstva, mrznje, zavisti, ljubomore, sazaljenja… Sudar, sukob i spoj dva sveta, dva principa: dobrote i pakosti, ljubavi i mržnje, naivnosti i proračunatosti, oproštaja i kazne, davanja i uzimanja – donosi niz različitih a osnovnih pitanja, Koja je to i kakva lepota koja će „spasiti svet“? Kakav je naš doživljaj Ljubavi? Koliko lica i naličja ima Ljubav ili je njeno lice samo jedno? Gde je kraj brižnosti i davanju, a gde početak patologije?

U takvim duševnim raskoracima, u kojima se često nalazi i naš savremeni čovek, ima li mesta Idealima i Lepoti? Koliko lako čovek sudi Drugome? Najzad, ima li danas ljudi kojima je važniji Drugi čovek, kojima je važna zajednička, kolektivna Pravda i Istina, koji su dovoljno jaki za sposobnost žrtvovanja?, pitanja su kojima se bavi predstava.

– Svet, i onda i sada, u kome su novac i moć, sve materijalne vrednosti jedini Bog, može da vidi samo spoljašnu lepotu i teško je razlikuje od bilo koje ružnoće. Čovek, i onda i sada, treba da voli Drugoga zbog njega samog, da mu pomogne, da ga uteši i ohrabri – lečeći njegove rane snagom Saosećanja. U svetu novca i sebičnosti čovek gubi moć empatije. A upravo empatija ima ogromnu snagu da menja čoveka. Naposletku, može li čovek zaista da se promeni? U ovakvim pitanjima važan je njegov odnos prema Lepoti, ali onoj unutarnjoj. Predstava „IDIOT: Skidanje sa krsta“ govori o veri u Čoveka i u snagu njegove Promene, o važnosti osećaja za zajednicu, o preprekama i iskušenjima na ljudskom putu ka ljubavi, istakao je reditelj.

Više informacija o predstavi: https://teatarvuk.rs/idiot-skidanje-sa-krsta/

Kad se igra u novembru: 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari