Predstava "Nežnost, poslednja reč sveta - dnevnik zajednice o ekstremizmu" u Novosadskom pozorištu 1Foto: Privatna arhiva

Interaktivna pozorišna predstava „Nežnost, poslednja reč sveta – dnevnik zajednice o ekstremizmu” igra 4. decembra od 19 sati u Novosadskom pozorištu. Ona propituje ekstremizam i njegove uzroke, pokušava da pronikne u proces radikalizacije kojem mladi ljudi bivaju tako često pogođeni.

Šta je danas ekstremno? Da li događaji oko nas redefinišu ekstremizam? Kako se sačuvati od sopstvenih ekstremnih misli? Da li je suprotnost ekstremizma umerenost… ili nežnost? Gde je nestala nežnost? Šta je najnežnija stvar koju ste uradili?

Ova predstava otvara pitanja femicida, islamofobije i ksenofobije te sveprisutnog nasilja.

– Predstava će upitati publiku važna pitanja o strahovima i potrebi za pripadanjem, o „našima” i „njihovima”, o tome šta ćemo sutra uraditi drugačije. Nastala je iz višemesečnog dramskog, istraživačkog procesa sa grupom mladih ljudi. Kroz ovaj proces, putem diskusija, dramskih vežbi, i različitih tehnika primenjenog pozorišta, učesnici u procesu su propitali sopstvene vrednosti, i aktivno usmeravali tok nastajanja same predstave – kažu organizatori.

Prethodno će beogradska publika premijerno gledati predstavu 29. novembra u 20 sati u Domu omladine Beograd u sali Amerikana.

Predstava "Nežnost, poslednja reč sveta - dnevnik zajednice o ekstremizmu" u Novosadskom pozorištu 2
Foto: Privatna arhiva

Voditelji ovog zanimljivog procesa i autori predstave su Demir Mekić, Jelena Vuksanović i Branka Bajić Jovanov, dok su izvođači i koautori Hana Beštić, Igor Vesović, Kristina Dorić, Sara Dragićević, Mina Čolić, Sara Mansour, Lazar Osmokrović / Igor Milikić.

Muziku je radila Maja Ćurčić, dok je za dizajn zadužen Nebojša Petrović.

Predstava je nastala u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

Ulaz je slobodan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari