Pred kraj stare godine Malo pozorište „Duško Radović“ premijerno će izvesti predstavu simboličnog naslova „Konac delo krasi“, 20. decembra sa početkom u 20 sati. U pitanju je lutkarska predstava, rekla je upravnica Anja Suša na konferenciji za novinare u pozorištu povodom premijere, a lutkarstvo je i bilo osnovno opredeljenje ovog pozorišta u vreme njegovog osnivanja daleke 1948.

Pred kraj stare godine Malo pozorište „Duško Radović“ premijerno će izvesti predstavu simboličnog naslova „Konac delo krasi“, 20. decembra sa početkom u 20 sati. U pitanju je lutkarska predstava, rekla je upravnica Anja Suša na konferenciji za novinare u pozorištu povodom premijere, a lutkarstvo je i bilo osnovno opredeljenje ovog pozorišta u vreme njegovog osnivanja daleke 1948. godine. U međuvremenu ono je postalo jedan od delova repertoara „Duška Radovića“ i doživljavalo uspone i padove. „Konac delo krasi“ predstava je po scenariju i u režiji Dragoslava-Šilje Todorovića, koji je na sceni „Radovića“ postavio i „Andersenove kuvare“, takođe lutkarsku predstavu sa kojom je ovo pozorište obišlo brojne festivale u svetu i osvojilo razne nagrade.
„Konac delo krasi“ nije samo lutkarska predstava već predstva posvećena lutkarstvu, rekla je Suša. To je priča o lutkarstvu ali ne samo kao revija veština i mogućnosti ove vrste pozorišta, kao i samih lutaka, već i pitanje o mestu lutke u kontekstu savremenog pozorišta za decu, o tome koliko dopire do dece, koliko zvanične institucije (ne)poklanjaju pažnje ovoj vrsti pozorišta, dodala je ona. Istovremeno, predstava nije lišena ni autoironije.
Dragoslav Todorović dodao je da je „Konac delo krasi“ i omaž jednom od najvećih lutkara kod nas Janku Vrbnjaku. Janko se zato zove i glavni lik koji posle 40 godina pokušava da napravi novu lutkarsku predstavu, pa je na sceni mešavina sna i jave, razimšljanje o lutkarstvu i predstavi na kojoj trenutno radi. Na sceni su, naravno, i razne vrste lutaka koje demonstriraju različite mogućnosti lutkarstva – tri lutke koje vodi jedan čovek ili komplikovana japanska lutka koju vode tri čoveka. Iako kod nas postoji šest lutkarskih pozorišta, samo je jedan glumac u ovoj predstavi lutkar, dok su svi ostali dramski glumci. Ipak i svi oni uspeli su da istaknu važnost lutke, a da sa druge strane postave pitanje dramskog glumca u toj ulozi ili i samog glumca-lutkara. Todorović je rekao i da smatra da za početak treba uvesti predmet lutkarstva na domaće akademije ako ne katedru ili klasu. U predstavi „Konac delo krasi“ igraju: Zoran Miljković, Marijana Vićentijević-Badovinac, Jovana Cvetković, Goran Balančević, Damjan Kecojević, Jovo Maksić, Nikola Protulipac i drugi. Dramaturg predstave je Filip Vujošević. Zadužen za „total dizajn“, odnosno scenograf, kostimograf, kreator lutaka i koreograf je Boris Čakširan, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari