Međunarodni festival harfe koji se u Beogradu održava šesti put, biće svečano otvoren večeras u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini, kada će ujedno i 12 beogradskih harfista, zajedno sa mešovitim horom RTS, premijerno odsvirati Oratorijum Valerija Kikte na harfama koje su specijalno za ovu priliku stigle iz različitih krajeva zemlje.

Međunarodni festival harfe koji se u Beogradu održava šesti put, biće svečano otvoren večeras u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini, kada će ujedno i 12 beogradskih harfista, zajedno sa mešovitim horom RTS, premijerno odsvirati Oratorijum Valerija Kikte na harfama koje su specijalno za ovu priliku stigle iz različitih krajeva zemlje. Ansamblom će dirigovati Dragana i Stanko Jovanović, a u programu učestvuju i sopran Ana Cvetković, tenor Dejan Maksimović, kao i specijalni gost Kristijan Tomzić, član Mocartovog dečačkog hora iz Beča.
Na festivalu koji će trajati do 13. maja, nastupiće neki od najznačajnijih harfista domaće i svetske muzičke scene, među kojima Naoko Jošimo, gošća iz Japana, koja će nastupima u Novom Sadu, Kragujevcu i Pančevu, prvi put preneti festival harfe van granica Beograda. Od ostalih muzičara organizatori izdvajaju američkog harfistu Parka Stiknija, nemačkog Rudigera Opermana, kao i Lavinu Meijer iz Holandije, te Branku Pajović Krauder, harfistkinju našeg porekla koja godinama živi i radi u Velikoj Britaniji. Na repertoaru će ove godine, pored resitala, biti više kamerne muzike, navode u Jugokoncertu, koji je zajedno sa Udruženjem harfista i ljubitelja harfe i organizovao manifestaciju. Osvrćući se na prethodnih pet godina jedinog festivala harfe na Balkanu , Milica Barić, predsednica Udruženja harfista, je istakla da je publika u Beogradu prihvatila i prepoznala nedelju dana u maju kao vreme harfe, instrumenta koji najradije poredi sa „prerijskim konjem koga treba ukrotiti“, a čije je sviranje „neobičan vid žonglerstva“.
Izvođači koji će narednih dana boraviti u Srbiji, a koji su se na jučerašnjoj konferenciji predstavili novinarima, (Naoko Jošino i Branka Pajović Krauder), ističu da će u predstojećim nastupima izvoditi program koji će u svojoj raznolikosti pokazati različite mogućnosti harfe. Branka Pajović Krauder će, svirajići na maloj (ili velškoj) harfi, beogradskoj publici približiti muziku Velsa, Škotske, Irske, Severne i Južne Amerike i Balkana. Japanska harfistkinja Naoko Jošino, koja je predstavljena i kao muzičar koji godišnje održi i do 60 koncerata, među kojima resitale i kamernu muziku, i prema kojoj mnoge sale usklađuju godišnji repertoar, izvodiće kompozicije od vremena Johana Sebastijana Baha, do savremene muzike za harfu iz Japana KOMPOZITORATOŠIA Hosokave. Ona je sinoćnjim koncertom u Novom Sadu započela mini turneju po Srbiji.
Koncerti će biti, osim u Kolarčevoj zadužbini, održani i u Beogradskoj filharmoniji i Etnografskom muzeju. Osim za svečano otvaranje festivala, ulaz za ostale dane festivala biće slobodan. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari