džejn kempionFoto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Džejn Kempion dobiće nagrdu Pardo d’onore Manor na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Lokarnu, saopštili su organizatori.

Novozelandska cenjena autorka Džejn Kempion nagradu će primiti 16 avgusta tokom ceremonije u delu pod nazivom Piazza Grande.

Ona će narednog dana držati tribinu, a njeni filmovi An Angel at My Table (1990) i The Piano (1993) imaće posebne projekcije u restauriranim, 4K verzijama.

„Biografija Džejn Kempion prikazuje uspehe i izuzetne podvige“, stoji u saopštenju koje se priseća činjenice da je ona prva žena koja je dobila Zlatnu palmu i prva rediteljka dva puta nominovana za najbolju režiju na Oskarima.

Ona je takođe i prva rediteljka sa Novog Zelanda koja se takmičila na Venecijanskom filmskom festivalu i osvojila nagradu Srebrni lav.

„Tokom devet filmova, šest kratkim filmova i dve sezone serije Top of the Lake, Kempion se pokazala kao jedna od ključnih faktora u modernog kinematografskoj mašti“, takođe stoji u saopštenju.

Điona A. Nazaro, umetnički direktor festivala, rekao je: „Kempion je održala istinsku kompleksnost u svojoj umetničkoj praksi, slobodu da odustane od dijaloga sa publikom i sa filmskom industrijom u kojoj radi bez ikakvog kompromisa prema viziji i umetničkim ambicijama“.

Prethodni dobitnici ove nagrade su Bernardo Bertoluči, Ken Louč, Žan-Lik Godar, Verner Hercog, Keli Rajhard, Džon Voters, Marko Belokio i Anjes Varda.

Ovogodišnje, 77. izdanje Filmskog festivala u Lokarnu održava se od 7. do 17. avgusta.

Izvor: Variety

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari