Predstavljen program Beogradskog festivala igre 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Na 14. Beogradskom festivalu igre, koji će se održati od 24. marta do 11. aprila pod sloganom „Velika igra“, učestvovaće 15 kompanija iz 10 zemalja – SAD, Kanade, Izrela, Francuske, Italije, Finske, Hrvatske, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije.

Dvadeset koreografa i 20 večeri „Velike igre“ u Beogradu i dve u Novom Sadu, 450 gostiju Festivala na kojima se očekuje blizu 23 hiljade gledalaca – to je, prema rečima osnivača i direktora Beogradskog festivala igre Aje Jung, „lična karta“ ovogodišnje manifestacije, čije će otvaranje u Centru „Sava“, zahvaljući kompaniji VIP Mobajl i Radio Televiziji Srbije, Beograđani moći da prate u direktnom prenosu i na Trgu republike.

Festival otvara baletska megazvezda Đuzepe Pikone, a na otvaranju nastupa kanadski Balet BC iz Vankuvera sa koreografijama Kristal Pajt „Usamljeni eho“ i Šaron Ejal „Bil“. Ejal je prošlogodišnji dobitnik festivalske nagrade „Jovan Ćirilov“.

Program 14. Beogradskog festivala igre najavljen je danas na prvoj konferenciji za novinare ovogodišnje manifestacije u svečanom holu Narodne skupštine Srbije. Osim Aje Jung na njoj su govorili: predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, Dejan Turk iz kompanije VIP Mobajl, ambasadori država čiji umetnici učestvuju na festivalu, sa izuzetkom diplomatskih predstavnika SAD i Velike Britanije u Srbiji.

Prema rečima Aje Jung, „u posebnosti rukopisa ogleda se bogatstvo današnje savremene pozorišne scene i upravo ogromne različitosti u poreklu, iskustvu, tradiciji, biografijama autora i igrača diktiraju trendove i pomeraju granice svega onog što bi trebalo da bude pozorišna stvarnost – od mašte i izazova do magije i pune slobode“.

– Koreografi su definitivno velike zvezde i mnogi od njih dolaze i ove godine u Beograd što imponuje, a naš slogan „Velika igra“, kao i uvek obevezuje. Igra mora da bude velika i posebna da bi se o njoj uopšte pričalo. Koreografija se pamti i obnavlja samo ako je uspela da ostavila traga. Bez vrhunske umetnosti nema standarda za procenjivanje kvaliteta i važnosti kulture – naglasila je Aja Jung.

Ona je rekla da će osim gostovanja vodećih svetskih koreografa poput Damijana Žalea, koji trenutno sa Marinom Abramović radi za Balet Pariske opere, Joanisa Mandafunisa, Helene Valdman, Sidi Larbi Šerkaujia, Maura Bigoncetija, Dimitrija Papajoanua.., Beograd i Novi Sad mogu videti mnoge naslove nekoliko meseci pre ostatka Evrope. Posle više decenija, u Beogradu će gostovati i Balet HNK iz Zagreba, koji će se predstavit s novom produkcijom kojom obeležava 140 godina postojanja. Predstave će biti izvedene na scenama Centra Sava, JDP-a, Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta na Terazijama i SNP-a.

– Treća zaredom najavna konferencija za novinare Festivala umetničke igre govori o značaju ove prestižne manifetsacije kako za Beograd tako i za Srbiju. 14. Beogradski festival igre je još jedna prilika da se podsetimo na važnost i lepotu igre i koliko je bitno da na ovim prostorima promovišemo baletsku umetnost kao deo naše i svetske kulture. Nadam se da ćemo se zahvaljući impresivnom opusu ovog festivala po sloganom „Velika igra“ naći u centru evropske i svetske umetničke scene i da će Beograd i ovog puta imati privilegiju da pošalje u svet sliku pozitivne umetničke energije, rekla je Maja Gojković.

Beogradski festival igre je, kako se čulo, od osnivanja uživa podršku Skupštine grada Beograda, 12 godina održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Srbije, a već deceniju VIP Mobajl je „glavni partner“ ove manifestacija, koju poslednjih pet godina podržava i Delegacija EU u Srbiji.

Barišnjikov dolazi krajem aprila

Prema rečima Aje Jung, tokom Festvala održavće se otvoreni časovi, tribine i razgovori, a posle ove manifestacije, kako je najavila, sledi „izuzetan događaj“ – gostovanje Mihaila Barišnjikova 23, 24. i 25. aprila. „On je već gostovao u Novom Sadu, čime je prekršio svoju životnu odluku da ne nastupa u bivšim komunističkim zemljama. Tek posle Novog Sada, gde je takođe došao u organizaciji Beogradskog festivala igre, odlučio je da igra u rodnoj Rigi, a evo i sad 2017. u beogradskom pozorištu na Terazijama“, istakla je Aja Jung.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari