biblioteka SANUFoto: Library of SASA / CC BY 3.0 rs / Wikimedia Commons

Na 210. Tribini Biblioteke SANU juče je predstavljen zbornik radova “Sveti kralj Milutin – vladar na raskršću svetova”, u izdanju Zadužbine svetog manastira Hilandara. Ovo naučno delo našlo se na programu Biblioteke SANU na predlog akademika Ljubomira Maksimovića kao “dosad najpotpunija knjiga o kralju Milutinu, najvećem zadužbinaru među srpskim vladarima”.

Povod za njegovo objavljivanje je sedam vekova od smrti ovog velikog srpskog srednjovekovnog vladara.

Urednici knjige su: istoričari Smilja Marjanović Dušanić i Srđan Pirivatrić, kao i istoričarka umetnosti Danica Popović.

O zborniku u kome su, u svetlu najnovijih naučnih saznanja ne samo iz vizantijskih i srpskih, već i zapadnih istorijskih izvora, radovi koji se tiču: porodice, istorijskih okolnosti i prilika vremena u kome je živeo, ličnosti, vladavine, političkih brakova, zakonodavstva, zadužbinarstva, diplomatije, vojnih sposobnosti, pobožnosti i kanonizacije jednog od najznačajnjih srpskih vladara iz dinastije Nemanjića, govorili su: Srđan Pirivatrić iz Vizantološkog instituta SANU i akademici Mirjana Živojinović i Miodrag Marković.

Uz velikog župana Stefana Nemanje i cara Dušana, mnogi istoričari kralja Milutina stavljaju u “prvu trojku” među Nemanjićima kome se, kako se juče čulo, kao drugom ktitoru jedinog srpskog manastira na Svetoj Gori, već skoro sedam vekova služe godišnji pomeni u Hilandaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari