Predstavljena zbirka pesama za decu akademika Teodorovića 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Akademik i univerzitetski profesor Dušan Teodorović od nedavno je autor i zbirke pesama za decu „Kada je dabar sreo vidru“, koja je večeras predstavljena u beogradskom Domu omladine.

U izdanju Arhipelaga, zbirka donosi pesme u kojima stižu odgovori na pitanja: šta se sve nalazi u vreći za snove, gde žive dobre ale, koji je to recept za hrabrenje, ali se, istovremeno, objavljuje i rat vaškama.

Štivo je predstavljeno kao knjiga za decu i decu u odraslima.

Autor je objasnio je da su ga „prsti sami“ odveli ka dečjoj poeziji, a sebe je opisao kao „pripravnika“ poezije za decu. „Ne znam kako se to desilo.

Pronašao sam zadovoljstvo u poeziji za decu, ali je zadovoljstvo još veće kada se pesme dopadnu onima kojima ih čitam“, rekao je Teodorović.

Promocija je održana u dvorani Amerikana Doma omladine, a Teodorović se prisetio kako je u tu istu salu, kasnih 60′ godina, dolazio na igranke u tadašnju „Densing dvoranu“ gde su se okupljali ljubitelji Bitlsa.

U publici je večeras bilo dece, ali je u sali, ipak, preovladavala ona odrasla publika koja autora prepoznaje kao ozbiljnog naučnog radnika koji pokreće ozbiljne teme, poput akademske čestitosti i plagiranja doktorata.

Autor je pročitao nekoliko pesama a, između ostalih, iz publike podršku su mu pružili sudija i pisac Miodrag Majić, arhitekta Dragoljub Bakić, karikaturista Dušan Petričić.

O Teodorovićevoj poeziji je govorila pesnikinja Jelena Lengold koja je ukazala da se u pesmama iz zbirke „Kad je dabar sreo vidru“ primećuje ljubav prema ljudima i životu.

Prema njenim rečima, Teodorović je pesnik koji pažljivo posmatra svet oko sebe na duhovit način i iz njegove poezije deca imaju mnogo toga da nauče.

„Ove pesme vaspitavaju, ali i dozvoljavaju da deca budu nevaljala“, primetila je Lengold.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari