Premijera drame "Kaligula" Albera Kamija u Narodnom pozorištu 1

Drama „Kaligula“ je kompleksno filozofsko delo sa izuzetno snažnom društvenom oštricom, kritikom.

Bavi se savremenim čovekom, pitanjima smisla: zašto i kako živimo i zašto izdržavamo takav život, bilo da smo u poziciji Kaligule, patricija ili pesnika.

Filosofska dimenzija komada prepliće se sa nekim najdubljim i najintimnijim porivima čovekove duše i to je ono što je mene uzbudilo – poetična destrukcija, tragično-plastična struktura politike i apsurdni ponor čovekove pozicije – tako je Snežana Trišić, rediteljka predstave „Kaligula“, najavila premijeru ovog dela rađenog prema drami Albera Kamija.

Premijera je sutra uveče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Trišić je na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu kazala da su na scenu postavili dramu koja komunicira sa današnjim svetom, filozofsku debatu sa snažnim umetničkim izrazom.

Ivana Vujić Kominac, upravnica Narodnog pozorišta, podsetila je da je ovo izvanredno, filozofsko, socijalno, uzbudljivo i otvoreno delo poslednji put izvođeno pre tridesetak godina kada je Kaligulu glumio Predrag Miki Manojlović.

Milan Marković Matis, dramaturg, dramski pisac i scenski izvođač koji je adaptirao i dramatizovao predstavu, objasnio je da je Kamijev tekst zasnovan na istorijskoj ličnosti u vreme Rima, ali da to nije istorijska drama.

Na prvo čitanje teksta uviđa se autoritarno viđenje vođe koje se nažalost u vremenu u kome živimo nameće kao preovlađujuća tema, jer smo, prema njegovom mišljenju, svedoci lokalnog i globalnog ukrupnjavanja moći.

– Kami je koristio priču o Kaliguli da govori o vremenu u kome je živeo i pisao, vremenu Drugog svetskog rata. Svedočio je otvaranju koncentracionih logora i zla koje do tada na evropskom tlu nije bili zamislivo, načinu na koji su ljudi ubijani – industrijski, bez afekta – kazao je on i zaključio da se tada nešto suštinski promenilo u tome šta znači biti čovek.

Ta je paradigma i danas važeća smatra on i navodi kao primer vest da u Grčkoj prave zid na vodi da bi sprečili ljude, migrante, koji beže od užasa.

– Doživljavamo kraj humanističke civilizacije, kada ljudski život nije neka neprikosnovena stvar i nešto što se ne može dovoditi u pitanje, a to postavlja pitanje da li je Kaligula neki naš vođa koji uspostavlja autoritarnu vlast, kao i pitanje kako svako od nas postaje Kaligula – kazao je Marković.

– Ako dođete na premijeru, nemojte trepnuti, jer me nećete videti – našalio se bard našeg glumišta Petar Božović i objasnio da nema malih uloga, samo takvih glumaca. – Kaligula je izazovan jer je merilo stvari, a publika je vrsta društvene porote – konstatovao je Božović, a glumac Igor Đorđević, koji igra Kaligulu, kazao je da nema Kaligule bez Rimskog carstva.

– Strašno je koliko je Kamijev tekst toliko bolno aktuelan danas, šta poručuje, koja pitanja otvara, zato pozivam publiku da dođe da isprati predstavu, jer bez publike nema pozorišta, a bez pozorišta nema spasa – primetio je Đorđević.

Pored njih dvojice u drami igraju glumci: Sena Đorović, Đorđe Marković, Miloš Đorđević, Bojan Žirović, Nemanja Stamatović, Dimitrije Ilić, Vladan Gajović, Zoran Ćosić, Bojan Krivokapić, Sanja Marković, violončelistkinja Aleksandra Lazin. Plesnu scenu u koreografiji Isidore Stanišić igraju: Olga Olćan, Iva Ignjatović i Čedomir Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari