Premijera komada ''Kralj Ibi ili Poljaci'' u pirotskom Narodnom pozorištu 1Foto: Z. Panić

Prvi komad na repertoaru Narodnog pozorišta Pirot u ovoj godini je drama “Kralj Ibi ili Poljaci“. Komad je premijerno izveden sinoć na sceni pirotskog Pozorišta, čime je ujedno obeležen Svetski dan pozorišta. Dramu “Kralj Ibi ili Poljaci“, francuski književnik Alfred Žari napisao je pre više od 120 godina i isto toliko dugo se ona izvodi na sceni.

Grigorivićeva je pirotskoj pozorišnoj publici poznata po režiji predstave „Rađanje jednog zapisnika“ Borislava Pekića.

Posle premijere rediteljka Ana Grigorović je rekla medijima da je vrlo zadovoljna, ističući da su puno radili, posebno na scenskom pokretu i songovima.

„Ono što je meni bila glavna okolnost kad sam smiljšala koncept je taj što kad je Žari pisao tekst država Poljska nije postojala i neće postojati do kraja Prvog svetskog rata. Pitanje je kad država ne postoji šta radi narod. Ta država u Žarijevoj interpretaciji ne postoji i zbog toga što je došao jedan čovek i napravio problem i pokazao svoje lične želje za bogaćenjem i vlašću. I tako se to desilo. Kad je pojedinac dominantan narod trpi. Nema direktne insinuacije ali je predstava vrlo direktna i ima veze sa svakom vlašću“, rekla je rediteljka Grigorović.

Priča je o neutoljivoj želji za vlašću i bogatstvom, ali i o potlačenom narodu, koji na takvu vlast pristaje. Ukazuje na ljudske mane i opominje.

Glumac Aleksandar Radulović, koji u predstavi igra Kralja Ibija, kaže da će publika dati pravu ocenu ovog komada. Zadovoljan je kako je predstava izvedena, jer se pirotski glumački ansambl, kako kaže, uhvatio u koštac sa jednom veoma zahtevnom predstavom.

„Ova priča koju mi pričamo, to nije klasična priča o vlasti. Znam da smo mi ovde hteli da pričamo o jednom narodu, u ovom slučaju to su Poljaci. Namera je bila da se pošalje jedna poruka, ne znam da li će doći trenutak da se mi probudimo iz ove učmalosti u koju smo se zavukli, iz ove letargije. Čini mi se da smo počeli da gazimo jedni preko drugih. Ovo je priča o nama, a kako će je ko razumeti, ko se prepozna, mislim da je pametno da se prepoznamo i bićemo bolji ljudi“, rekao je Radulović.

Glumica Danijela Ivanović igra majku Ibi, kaže da je predstava vrlo izazovna i da bilo zadovoljstvo raditi.

„Mislim da ovaj komad govori o nekim ljudskim manama koje su malo pojačano prikazane i samim tim izazivaju smeh, i zato je ovo komedija. Ali, sa druge strane mislim da ova komedija šalje jednu dublju poruku, o našim ljudskim manama, o proždrljivosti, o alavosti, pohlepi, pokvarenosti“, rekla je Ivanovićeva.

Pored Radulovića i Ivanovićeve, u predstavi igraju i Julija Petković u alternaciji sa Aleksandrom Stojanović, Milica Filić, Zoran Živković, Milan Nakov i Aleksandar Aleksić. Za senografiju i kostime bila je zadužena Dunja Kostić, kompozitori su Irena i Nikola Dragović, a dramatrg Đorđe Kostić.

Prva repriza je u utorak u 19.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari