Premijera komada "Mačka na usijanom limenom krovu" 14. juna u BDP 1

Predstava otvara temu hipokrizije.

Odavno ružnija tema nije ispričana na lepši način – primetio je glumac Slobodan Ćustić povodom jučerašnje najave premijere predstave „Mačka na usijanom limenom krovu“ Tenesi Vilijamsa u režiji Nataše Poplavske koja će biti odigrana 14. juna u Beogradskom dramskom pozorištu na sceni „Rade Marković“.

„Mačka na usijanom limenom krovu“, komad jednog od najuticajnijih američkih dramatičara 20. veka i predstavnika realističnog, bez kompromisa kada je kritika društva u pitanju, stila pisanja, treći put će se naći na sceni BDP-a. Premijerno je prikazana 1955. godine u New Yorku u Morosko teatru na Brodveju, u režiji Elije Kazana. Nagrađena je Pulicerovom nagradom.

U BDP najpre su 1956. glavne uloge odigrali Olivera i Rade Marković, a 1990. Snežana Bogdanović i Žarko Laušević. Sada igraju: Stefan Radonjić, Marina Ćosić, Danica Maksimović, Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Milica Milša, Milan Čučilović i Ivana Panzalović.

Makedonska rediteljka Nataša Poplavska po drugi put gostuje u Beogradskom dramskom pozorištu.

– Delo priča o hipokriziji društva jasno i glasno. Kako možemo da naudimo porodici ako živimo u laži i prevari. Pozorište mi je predložilo da režiram ovo delo, a ja sam bila u prijatnom šoku – kaže rediteljka i dodaje da je u pitanju glumačka predstava jer je na njima da iznesu emocije.

– Radi se o mladim likovima koji ne vode ljubav. To je i danas neverovatno – da neko mlad ko živi par godina zajedno ne vodi ljubav – konstatuje Poplavska.

Ona je kazala da je Vilijams imao dve verzije teksta, tačnije, da je za potrebe Brodveja prvobitna verzija izmenjena i ona se poslužila sa oba teksta u pravljenju ovog komada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari