Premijera Kovačevićeve "Luminacije" 1foto: Narodno pozoriste Niš

Predstava „Luminacija“, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Nebojše Bradića, biće premijerno izvedena u subotu u 20 časova u Narodnom pozorištu u Nišu.

U ovom Kovačevićevom komadu, koji se naslanja na pripovetku Stevana Sremca „Luminacija na selu“, glumi mnogobrojna glumačka ekipa ansambla niškog teatra, a nosioci glavnih uloga su Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović…

– Ovo je priča o nama, danas i ovde. Kovačević u ovom komadu potkazuje život. Ipak, nije ovo satira, ovo je gorka komedija, rekao je juče Bradić u Narodnom pozorištu u Nišu. Poznati režiser je dodao da je Kovačević pre 40 godina napisao „poraznu sliku naših naravi i običaja koji se prostiru do današnjih dana“.

– Odigrali smo priču o odnosu naroda i države, prikazali smo preteču demokratije. Nisam siguran da je taj proces demokratizacije završen u Srbiji, tako da je Kovačević tekst još uvek aktuelan u Srbiji, ocenio je Bradić. Dejan Cicmilović, koji igra glavnu ulogu – učitelja Sretu, kazao je da je „presrećan što je niški ansambl dobio priliku da priprema predstavu koja je univerzalna i aktuelna“.

– Ovaj tekst je vanvremenski poput dela Branislava Nušića „Gospođa Ministarka“ i „Sumnjivo lice“ jer uvek može da se igra u pozorištu. Kovačević je ispričao priču o našem mentalitetu i narodu, koji se nije mnogo promenio. Dobro je što kroz kroz ovakve društveno politički i angažovane predstave možemo da damo i neke poruke publici, rekao je Cicmilović. Direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović kazao je da se niški teatar odlučio da priprema „Luminaciju“ jer je ovo „priča o praistoriji demokratije na ovim prostorima“.

– Ovaj Kovačevićev tekst se nije dugo radio ni u jednom pozorištu u Srbiji. Koliko se sećam poslednji put je rađen početkom devedesetih u Kragujevcu. Posebno nam je zadovoljstvo što Bradić posle skoro 38 godina ponovo režira u Nišu. NJegova prva režija u niškom teatru je bila Ibzenova „Nora“, sa kojom je diplomirao režiju, rekao je Milovanović.

Kostime za „Luminaciju“ je uradila Marina Vukasović Medenica, muziku Zoran Erić, a scenski pokret Vera Obradović.

Dobar pozorišni duh u Nišu

Kostimografkinja Marina Vukasović Medenica rekla je da „presrećna što je imala prilike da radi i sarađuje sa ovako profesionalnim glumcima i svim ljudima koji su angažovani u pozorištu“.“U Nišu se oseća dobar pozorišni duh, jer su svi posvećeni pripremi premijere. Nažalost, u mojoj matičnoj kući Narodnom pozorištu u Beogradu to nije slučaj zbog svih događanja u proteklih nekoliko meseci“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari