O usamljenosti i zašto je nemoguće živeti bez ljubavi: Premijera kultnog brodvejskog mjuzikla "Company" u Madlenianumu 1Foto promo Zoran Škrbić/Madlenianum

Premijerno izvođenje svoje 90. produkcije, muzičke komedije „Company“, Opera i teatar Madlenianum najavljuju za petak, 15. marta u 19.30, na Velikoj sceni.

Brodvejski mjuzikl Stivena Sondhajma, koji je pisao muziku i stihove prema libretu Džordža Furta, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom maestre Vesne Šouc, izvešće velika ekipa glumaca predvođena Slavenom Došlom u glavnoj ulozi.

O usamljenosti i zašto je nemoguće živeti bez ljubavi: Premijera kultnog brodvejskog mjuzikla "Company" u Madlenianumu 2
Foto promo Zoran Škrbić/Madlenianum

Pored njega nastupaju glumci i pevači koji su osvedočene zvezde u ovom žanru, a neki od njih se prvi put pojavljuju u mjuziklu: Vanja Milačić, Daniel Sič, Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Ivana Popović, Hadži Nenad Maričić, Olivera Bacić, Petar Đurđević, Nataša Marković, Nikola Bulatović, Jelena Jovičić, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, kao i plesačica Irina Lazić.

„Company“ je brodvejska produkcija nastala 70-tih godina, više puta je nagrađivana i obnavljana, a govori o partnerskim odnosima u velikom gradu, kakav je Njujork. Kako je autor Sondhajm definisao „ovo je pro–bračni mjuzikl“ gde se vrlo jasno kaže da je veoma teško biti emocionalno povezan sa drugim, ali i da je nemoguće biti sam. Biti zajedno sa nekim znači biti živ, a ne biti zajedno je – smrt.

Nebojša Bradić ističe: „Posle dva mjuzikla koje sam postavio u Madlenianumu (Jadnici i Rebeka), ovo nam je treći i za njega su velika očekivanja. Nadam se da će ovo biti jedna lepa, potrebna i dugovečna predstava. Nije lako odabrati novi mjuzikl u tako velikoj ponudi svetskih naslova koji su aktuelni. Stiven Sondhajm smatra se da je legenda pozorišta i nazivaju ga „bog mjuzikla“, jer je ostavio izuzetan muzički legat, a preminuo je pre dve godine. Ljudi koji su opisani u mjuziklu „Company“ više su tipovi nego što su zaokruženi karakteri, oni nemaju prošlost i poreklo nego samo jedni druge, zbog toga u komadu nema konvencionalnog zapleta, već je u pitanju konceptualni mjuzikl“.

Dirigent Vesna Šouc je ocenila da je „Company“ pravi „muzički biser“, da publika sa pravom očekuje vatrenu atmosferu i sav raskoš i spektakl Brodveja, te da je autor i kompozitor Sondhajm bio pravi inovator koji je produžio trajanje songova“.

Šouc ističe i da je u ovom mjuziklu važna polifonija, višeglasje, ali da je ovaj komad specifičan jer je Sondhajm u sred pevanja ubacivao tekst.

O usamljenosti i zašto je nemoguće živeti bez ljubavi: Premijera kultnog brodvejskog mjuzikla "Company" u Madlenianumu 3
Foto promo Zoran Škrbić/Madlenianum

„Komad „Company“ predstavlja modernu vrstu usamljenosti danas u društvu gde odnosi jesu i nisu bliski. Ovde se moj junak pita šta želi u životu, i na koji način se gradi kvalitetan odnos, a sve to na duhovit način“, objasnio je Slaven Došlo.

Glumci koji učestvuju u projektu, kako je saopštio Madlenianum, slažu se u oceni da je ova kuća, kao i uvek, za svoj repertoar izabrala fantastičan muzički komad.

“Mjuzikl „Company“ je britko i savršeno napisano delo, životna priča veoma aktuelna, i zaista smo kao porodica radili ovaj komad. Sigurna sam da Beograd zaslužuje ovu vrstu remek dela”, reči su Nataše Marković.

Hadži Nenad Maričić dodaje da ova predstava može da popravlja naše društvo, jer daje odgovore na važna pitanja koje nas muče, poput narušenih bračnih odnosa i propadanja porodice.

„Ovaj komad nam daje smernice kuda i kako treba ići i može da bude lek našem društvu, što i jeste jedan od zadataka pozorišta“, istakao je Maričić.

Reprize premijere mjuzikla „Company“ zakazane su 25. i 31. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari