Osamdeset godina od praizvedbe "Staklene menažerije" Tenesija Vilijamsa: Madlenianum obeležava jubilej kultne drame svojom premijerom, u režiji Ivane Vujić 1Foto Orlando Fernandez/Wikipedia

Dramski klasik 20. veka koji je svojim delima uticao na svetsku pozorišnu umetnost, Tenesi Vilijams, „otkriven“ je kao značajno ime 1944, posle praizvedbe drame „Staklena menažerija“ na Brodveju, koja je bila njegov prvi veliki uspeh, a scene širom sveta tokom 2024. obeležiće jubilej, 80 godina od njenog prvog izvođenja.

Gestu kojim se odaje počast komadu koji je osvojio nagradu Njujorškog udruženja dramskih kritičara i postao nukleus za sve ono što će Tenesi Vilijams kasnije napisati, pridružuje se i Teatar Madlenianum svojom premijerom „Staklene menažerije“, u režiji Ivane Vujić.

Rediteljka potpisuje i prevod teksta, scenografiju i izbor muzike, u autorskom timu su i dramaturg Slavenka Milovanović, kostimografkinja Dušica Knežević, autorka videa Svetlana Volic, dizajner svetla Srđan Jovanović, i lektorka dr Ljiljana Mrkić Popović. Premijera „Staklene menažerije“ očekuje se 30. marta u 20h na Maloj sceni Madlenianuma, a reprize su zakazane za 1. i 13. april.

U liku glavne junakinje kao Loru Vingfild videćemo Tamaru Aleksić, Džima igra Nikola Rakočević, Amandu Borjanka Ljumović, a Toma će na sceni „oživeti“ Ognjen Malušić.

Osamdeset godina od praizvedbe "Staklene menažerije" Tenesija Vilijamsa: Madlenianum obeležava jubilej kultne drame svojom premijerom, u režiji Ivane Vujić 2
Foto promo Madlenianum

Kultna drama Tenesija Vilijamsa je dobrim delom autobiografska, pisac u prvi plan stavlja osobu nežnu poput staklene figurice, Loru Vingfild. Lorina čistota u kontekstu okruženja u kojem živi doživljava se kao osobina koja je među ljudima izumrla na način na koji su izumrli jednorozi.

Lora na najnežniji način obožava svoju kolekciju staklenih figurica, posebno svog jednoroga, a doživljava ljubavnu priču sa mladićem Džimom koji nije u stanju da dokuči visinu na kojoj je Lorina duša. Skučena u svom socijalnom životu njen svet, osim staklene menažerije, čine još samo njena majka Amanda i brat Tom.

Tenesi Vilijams stvorio je pravo pozorišno remek-delo koje i posle 80 godina od nastanka korespondira sa savremenim čovekom i pokreće na borbu za dobrotu i čistotu. Iako je bol čest pratilac onih koji su dobri i čisti, drama „Staklena menažerija“, kao i predstava u Madlenianumu nastala po tom delu, pozivaju na takav čest način življenja, kao i empatiju prema ljudima koji su drugačiji i osetljiviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari