Premijera predstave "Stvaranje čoveka" u Ateljeu 212 1Foto: Atelje 212

Nova predstava u režiji Ivone Šijaković u Ateljeu 212 donosi priču o aktuelnom problemu migrantske krize, koja je izazvala zapadnu civilizaciju da preispita svoje temeljne vrednosti na kojima ne iznikla nakon velikih ratova u dvadesetom veku.

Komad „Stvaranje čoveka“ sutra će biti premijerno predstavljen publici na sceni „Petar Kralj“ ovog pozorišta.

Predstava se zove „Stvaranje čoveka“, a može da se zove i „Stvaranje predstave“. Sam proces stvaranja je bio nestvarno uzbudljiv i mnogo sam iz njega naučio. Tema je neverovatno važna i drago mi je što se bavim njom bavim jer me jako zanima. Danas se malo o tome priča, ako se priča onda je to jako uvijeno, na jedan politički korektan način u medijima. Niko se ne bavi time ko su zapravo ti ljudi. Mi sve te ljude nazivamo migrantima, ali svi oni imaju svoje ime i prezime i imali su neke živote o kojima niko ništa ne zna – istakao je glumac Ivan Mihailović.

Drama Tijana Grumić „Stvaranje čoveka“ je proglašena za jedan od pet najboljih savremenih angažovanih dramskih tekstova 2016. godine.

– Ovo pozorište je oduvek bilo avangardno, i ovo je pravi avangardni čin 2018. godine. Ovo je prvo izvođenje Tijane Grumić u Beogradu, sa ovim stvaramo velikog pisca koji će sigurno obeležiti ovaj vek. Rad na predstavi je bio neverovatno uzbudljiv i on je beskonačan. Ova predstava će se igrati dugo i imaće svoje promene. Siguran sam da je „Stvaranje čoveka“ dobar konkurent i na svetskim festivalima – zaključio je glumac Ivan Jevtović.

Tema migrantske krize predstavljena je kroz emotivne narative porodičnih relacija braće, roditelja, dece… Ona se bavi i pitanjem medijske i umetničke reprezentacije ljudske tragedije, na taj način pokušavajući da jedan globalni politički problem sagleda iz više uglova, pre svega kroz intimna, pojedinačna iskustva svojih likova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari