Preminuo čuveni bariton Nikola Mitić 1Foto: Natalija Bjoro i Nikola Mitić u „Rigoletu“ 2003.

Čuveni bariton i nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu preminuo je u 80. godini 25. januara u prestonici Srbije.

Datum i vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni, obnarodovalo je danas Narodno pozoriše.

Najpoznatiji po sugerstivnom izvođenju Verdijevih opera, jedan od najboljih srskih Rigoleta, Nikola Mitić 40 godina karijere pevao u Beogradskoj operi, a svetsku scenu delio je i sa Monserat Kabalje, Katjom Ričareli, Anom Mofo, Karlom Bergoncijem, Plasidom Domingom, Hoze Karerasom, Nikolom Gedom...

Povodom njegovog 80. rođendana Muzej NP 27. novembra 2018. otvorio je njemu u čast izložbu „Nikola Mitić bariton 20. veka“, čiji je autor Dragan Stevanović i koja će trajati do februara.

Nikola Mitić nije bio pevač 20. veka, već umetnik i bariton za sva vremena. Imao je svoj san i tom stazom svog sna je išao sve vreme tokom svoje karijere. NJegovu umetnost krasila je strast, predanost, ljubav i pripadanje do kraja. Umetnik, koji postigne ovakve visine, za njega muzika mora da bude alfa i omega njegovog postojanja. Nikola je imao iskonsko poštenje, i kao čovek i kao umetnik, što je jedna zaboravljena vrlina u ovom vremenu. Nikola, hvala ti što postojiš poručila je primadona Milka Stojanović na otvranju izložbe, kome Mitić nije prisutvovao zbog zdravstvenih razloga.

Dragan Stevović je tom prilikom rekao je da je zajedno sa Nikolom Mitićem napravio 25 opera u audio formatu i da se nada da će neki od tih naslova ugledati svetlost dana.

– Otišao sam kod Nikole Mitića da ga obavestim o nameri da napravim izložbu povodom njegovog 80. rođendana, a on mi je kazao: „Sine, koga to interesuje“. Nikola je ono što je imao da kaže ljudima, kazao na sceni. Bio je jedan od omiljenih prvaka Narodnog pozorišta – naglasio je tada Stevović.  

Nikola Mitić rođen je 27. novembra 1938. u Nišu. Posle završene srednje škole, postao je član Hora RTB, a potom je upisao Muzičku akademiju, odsek za solo-pevanje. Već posle prvog semestra postaje solista Opere NP, a godinu kasnije njen najmlađi prvak. Debitovao je 1964. u ulozi Valentina u Gunoovom „Faustu“. Ubrzo slede pozivi za gostovanje u zemlji i inostranstvu – u Austriji, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD, Turskoj i SSSR. Dugo godina je bio jedan vodećih jugoslovenskih baritona, a posebno upečatljive kreacije ostvario je kao Figaro, Rigoleto, Luna, Onjegin, Magbet, Jago, Nikola Šubić Zrinjski, Simon Bokanegra… Pripadao je onim operskim pevačima koji su pored precizno vokalno izrađene uloge, podjednaku pažnju poklanjali scenskoj interpretaciji.

Osim operskog, negovao je i koncertni repertoar. Učestvovao je u izvođenjima vokalno-orkestarskih dela Baha, Bartoka, Britna, Forea, Hendla, Stravinskog, Baranovića, Papandopula… U želji da pomogne mladim pevačima, 1992. postao je pedagog Operskog studija NP, na čijoj je sceni sa uspehom pevao 19 godina posle odlaska u penziju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari