Preminuo Danko Smukov: Čovek koji nije imao stomak za nepravdu 1

U moru onih koji su nas u poslednjih godinu dana napustili, a među njima je i veliki broj javnih i kulturnih radnika, intelektualaca i umetnika, ovih dana našao se i Danko Smukov, marketinški stručnjak, višegodišnji Danasov kolumnista, po obrazovanju reditelj.

Danko je kolumnu sa nazivom Marketing mrakača pisao pod pseudonimom Baba Danka uz adekvatnu fotografiju prerušen u pravu gataru, vešticu ili neku sličnu „proročicu“, što je u inače ozbiljne, argumentovane i odmerene tekstove o svetu marketinga i reklama unosilo dozu šaljivosti i pružalo mogućnost za odmak od sveta u kome je i sam delao i o kome je mnogo toga znao.

To znanje, upakovano u savršen stil, pismenost odavno nestalu u svetu medija i pri tom sa uvidima ne samo insajdera u svetu advertajzinga već pre svega dobrog pisca, pravog autora veštog da kroz zanimljivu priču provuče i najbanalnije teme, još je briljantnije došlo do izražaja u kolumnama koje je u Danasovom dodatku Predizborna groznica, takođe u više navrata, pisao ovoga put pod svojim imenom i prezimenom.

Sasvim suprotno vrcavim, duhovitim pa čak i oštrim tekstovima, Danko je, znaju to bolje oni koji su ga poznavali, ali smo to uvideli i mi koji smo se tek ponekad sa njim popričali telefonom ili ga samo nekoliko puta u životu sreli, bio jedna blaga, tiha i nežna duša.

Pravi melem u komunikaciji među ljudima koja sve više postaje sve drugo samo ne lekovita.

Neko ko se, i kada vam je razmena pre svega vezana za posao, interesuje za vas kao ljudsko biće, ume da oslušne i čuje kada vam nije dobro i da se potrudi da vam pomogne da to stanje prevaziđete.

Zato mu svi mi, koji smo imali priliku da se makar jednom nađemo u njegovoj blizini, dugujemo zahvalnost.

„Pre svega, bio je dobar, inteligentan i pošten čovek. Imao je talenat da lako prepozna nepravdu a nikad nije imao stomak za nju. Umeo je precizno da saspe istinu u lice i da u tome ima očigledno dobru nameru. Umeo je da me nasmeje do suza i da me iznervira do kosti. Bili smo vrlo bliski prijatelji tokom onih godina u kojima, hteli ne hteli, od dece postajemo odrasli. Imao je za mene neki roditeljski autoritet i ja ću mu biti večno zahvalan na svemu što sam dobio i naučio od njega tokom tog perioda naših života.

Poslednjih meseci se brinuo o bolesnim roditeljima. Oca je sahranio pre nepunih mesec dana. Ostavio je za sobom porodicu, ženu i dve ćerke, nekoliko autorskih filmova, karijeru u marketingu i gomilu prijatelja među koje, sa ponosom svrstavam i sebe“, napisao je na Fejsbuku Dankov prijatelj Radomir.

„Bio je hipertalentovan za sve čega se latio i ekstremno netalentovan da to, kako se to koristoljubivo kaže – ‘proda’. Nije bio gorak zbog toga. Bilo ga je baš briga. Umeo je da piše, da režira, da fotografiše, da snima, da crta, da smišlja slogane, da opservira svet oko sebe. Znao je da piše pesme, ozbiljne i blesave, nekad mi se čini da je pokretom stvarao. Bio je povremeno težak kao olovo i lak kao pero. Bio je nesebičan i plemenit. Bio je moj prijatelj. Nisi morao, druže. Ne znam, ne umem da zamislim svoj svet bez tebe. Tvoja Lexy“, napisala je povodom Dankove smrti njegova prijateljica i novinarka Danasa Aleksandra Ćuk.

Danko Smukov rođen je 23. februara 1973. u Beogradu. Završio je Matematičku gimnaziju. Studirao je režiju u Moskvi, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iza njega ostale su supruga Ana i ćerke Mia i Andrea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari