Preminuo je Martin Dafi, klavijaturista grupe Primal Scream 1Foto: Om1 / Zuma Press / Profimedia

Martin Dafi, klavijaturista grupe Primal Scream, preminuo je od posledica povrede mozga. Imao je 55 godina. U izjavi koju je na Tviteru podelio njegov brat navodi se da je Dafi zadobio povredu mozga nakon pada. Prema rečima pevača grupe Primal Scream Bobija Gilespija, klavijaturista je umro u nedelju u svom domu u Brajtonu.

„Preminuo je mirno, okružen najmilijima“, napisao je njegov brat.

Klavijaturista rođen u Birmingemu pridružio se engleskom pop bendu Felt 1985. godine. Dve godine nakon raspada ove grupe, Dafi je postao član Primal Scream-a, benda s kojim je već sarađivao neko vreme. On je svirao klavijature na najcenjenijem albumu škotske grupe, „Screamadelica“ iz 1991, ali i na ostalim izdanjima benda do 2016.

Gilespi, pevač grupe Primal Scream koji poznaje Dafija „od kada je bio tinejdžer u Felt-u“, podelio je dugu počast svom pokojnom kolegi iz benda i prijatelju na zvaničnom Instagram profilu Primal Scream-a.

„Teško je ovo napisati. Nikad ne znamo kako da govorimo o smrti osim učtivih floskula. Martin je bio veoma poseban lik Imao je ljubav prema muzici i razumeo ju je na dubokom duhovnom nivou. Muzika mu je značila sve. Voleo je književnost, bio je načitan i učen. Bio je samouk. Dubok mislilac, radoznao o svetu i drugim kulturama“, napisao je Gilespi u objavi na Instagramu.

„Martin je takođe posedovao jedinstvenu duhovitost. Umeo je da lako primeti apsurdno, nadrealno i smešno. Živeo je da se smeje i pušta muziku. Voleli smo ga svi u grupu. Bio je prelepa duša. Nedostajaće nam“, dodao je pevač grupe Primal Scream.

Basistkinja Primal Scream-a Simon Batler odala je počast Dafiju na Tviteru, napisavši: „ostala sam bez reči, već mi nedostaješ Daf, ovo je najtužniji dan i plačem dok pišem ovo.“


Dafi je takođe doprineo pesmama grupa Oasis i Chemical Brothers, a objavio je i solo album, pod nazivom „Assorted Promenades“ 2014. godine. Takođe je svirao za nekoliko drugih britanskih rok grupa, uključujući The Charlatans kada je njihov klavijaturista Rob Kolins izgubio život u saobraćajnoj nesreći. Pevač ovog benda Tim Berdžis oglasio se povodom Dafijeve smrti na Tviteru.

„Još jedan tragičan gubitak prelepe duše“, napisao je Berdžis i dodao: „Martin Dafi je spasao grupu The Charlatans kada smo izgubili Roba – svirao je s nama u Nebvortu i bio je pravi prijatelj.“

„Išao je na turneje i sa mojim drugim bendom. Zaista je bilo zadovoljstvo provoditi vreme sa njim. Bezbedno putovanje Dafi“, napisao je pevač grupe The Charlatans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari