Češki pisac i izdavač disidentske literature, Jozef Škvorecki, preminuo je juče u Torontu, posle duže bolesti u 88. godini. Škvorecki spada u emigrante koji su posle sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine omogućhili da češka i slovačka disidentska i samizdat literatura, zabranjivana u domovini, postane poznata i osvoji svet.

 Škvorecki, rođen 1924. godine u mestu Nahod na severo-istoku Češke, literarnu slavu u domovini je stekao već svojim prvim romanom „Kukavice“, a za /ivota je postao klasik češke knji/evnosti, kao i drugi emigrant Milan Kundera i kao Vaclav Havel,koji je ostao u Čehoslovačkoj.

Već od prvog romana dela su mu zbog cenzure izlazila sa zakašnjenjem, a normalno je počeo da objavljuje knjige tek kada je emigrirao u Kanadu 1969. godine i zajedno sa suprugom, takođe književnicom, u Torontu osnovao izdavačku kuću „68 pablissers“. U njoj je objavljeno više od 200 dela čeških i slovačkih pisaca, zabranjenih u domovini, uz njih i romani samog Škvoreckog. To su i „Oklopni bataljon“, napisan još 1955. godine, a objavljen u Torontu 1971. i „Inženjer ljudskih duša“ iz 1977. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari