Nakon što je prvobitni dizajn za izgradnju Olimpijskog stadiona u Tokiju čuvene Zahe Hadid zgužvan i bačen u korpu zbog sve većih troškova izgradnje, arhitektica je odlučila da neće ponovo pokušati da učestvuje u ovom konkursu.

Njeni saradnici ističu i da dva meseca nisu uspeli da pronađu izvođača radova – građevinsku firmu što je bio i uslov za novu „trku“ za dizajn glavnog mesta događaja Olimpijskih igara 2020.

„Razočaravajuće je kada dve godine rada i ulaganja u dizajn za novi nacionalni stadion Japana ne može dalje da se razvija i mora da se pravi novi podnesak za isti konkurs“, kazao je juče Zahin glasnogovornik iz londonske kancelarije.



 

Početkom ovog meseca u firmi Zahe Hadid kazali su da su formirali tim sa japanskom inžinjerskom kompanijom Nikken Sekkei kako bi dali novu ponudu – da brzo razviju kompletan dizajn koji se uklapa u predviđene troškove.

„Kroz partnerstvo sa odgovornim i posvećenim izvođačem radova, možemo da ponudimo najefektniji i najekonomičniji plan koji će obezbediti da nacionalni stadion bude završen na vreme da se izvedu sve pripreme za igre 2020“, stajalo je u saopštenju.

Juče su ipak kazali da nisu bili u stanju da nađu takvog izvođača radova te nema smisla ni da daju bilo kakvu ponudu.

Prvobitni konkurs 2012, na kojem je Hadidova ubedljivo pobedila 45 drugih arhitekata, nije od ponuđača zahtevao da unapred imaju izvođača. Ovaj dodatak pokazao se veoma ograničavajućim faktorom.

Originalni dizajn Zahe Hadid, koji je trebalo već 2019. da posluži za Svetsko prvenstvo u ragbiju, odbijen je jula ove godine po zahtevu japanskog premijera Šinza Abe nakon što su troškovi naduvani na 252 milijarde jena (1.3 milijarde funti) što je duplo više od prvobitne procene.

Vlada Japana bila je primorana da se izvinjava što je proćerdala milione poreskih obveznika jer je već platila oko 6,2 milijarde jena Hadidovoj, kao i drugim arhitektama i građevinskim firmama.

Dimenzije i futuristički dizajn stadiona povukao je i brojne kritičare, među kojima su i stanovnici Tokija koji su ga uporedili sa biciklističkom kacigom, kornjačom ili daskom toaleta.

Novom revizijom japanske vlade, ukupni troškovi Olimpijskog stadiona biće najviše 155 milijardi jena što je daleko manje od Hadidinog projekta.

Broj sedišta biće smanjen sa 72.000 na 68.000, a 12 hiljada biće dodato nakon OI kako bi dosegli minimalnih 80 hiljada, ukoliko Japan uđe u trku za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari