Prijave za 69. Martovski festival do ponedeljka, 17. januara   1Foto promo 

Ovogodišnji, 69. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent manifestacije. 

Kako Odbor Martovskog festivala ističe u svom javnom saopštenju, on je 8. novembra prošle godine raspisao konkurs za takmičarski program festivala, koji je otvoren do ponedeljka, 17. januara 2022. 

Prijave za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta), sprovode se putem sajta www.martovski.rs

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, isključivo za prijavu kratkometražnih filmova i to u sledećim kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni film i video art. 

Prilikom prijavljivanja međunarodnih filmova plaća se naknada (submission fee) u iznosu od $20, a prijava na konkurs se sprovode putem Filmfreeway platforme Martovskog festivala: https://filmfreeway.com/MARTOVSKI

Konkurs važi za filmove proizvedene 2020. godine i kasnije, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 01. marta 2022. 

Kako se najavljuje, jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u takmičarskim kategorijama, kao i revijalne projekcije ostvarenja istaknutih autora. Planirane su i brojni stručni programi za profesionalce i filmske entuzijaste, tribine i razgovori sa filmskim autorima i gostima festivala, kao i drugi prateći programi. 

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, ističe da je prošlogodišnja manifestacija po mnogo čemu bila specifična: “Održano je dvostruko, 67/68. izdanje festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, i to od  19. do 25. aprila, i to je bio jedini filmski festival u Srbiji i regionu, a možda i šire, koji je imao dupli takmičarski program i duple nagrade – i za 2020. i za 2021. godinu. Imao sam nezahvalnu ulogu da budem jedini umetnički direktor u istoriji Martovskog festivala koji je najpre morao da odloži festival, a onda i još nezahvalniju ulogu, da održi dvostruko izdanje ovog važnog filmskog festivala. Odziv gledalaca i autora bio je ohrabrenje i za mene i za kolege iz Doma omladine Beograda, bili smo na pravom putu. Nadajmo se da će tako biti i ove godine, koja će biti i priprema za veliki jubilej koji će uslediti dogodine – 70 godina Martovskog festivala“, ističe Dabić u javnom saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari