Programi „Ekstradevičanski Romantizam“ i „Tri Četiri (Novi) Sad“ Obeležili vikend na jedanaestom Somusu 1foto: Somus Promo

Jedanaesti SOMUS je tokom vikenda nastavljen programom koji je Svečanu salu Gradske kuće u Somboru još jednom dupke popunio i okupio izuzetnu ekipu internacionalnih muzičara, ali i sjajne muzičare iz Novog Sada.

U subotu veče, publika je uživala u programu Ekstradevičanski romantizam kada se na sceni našao veliki broj internacionalnih muzičara, od kojih su mnogi nastupili i prve večeri. Svi oni imaju dugogodišnje uspešne svetske karijere i izuzetna je čast imati ih na festivalu.

Majerd Hiki (Mairead Hickey)- poznata violinistkinja iz Irske, dobitnica brojnih nagrada i pobednica značajnih muzičkih takmičenja,  za svoje interpretacije irske muzike u domovini je pobrala osam šampionskih titula da bi najnovije priznanje (treću nagradu) osvojila na Šporovom takmičenju 2016. Sarađivala je s velikim svetskim umetnicima, inicirala je Festival kamerne muzike „Ortus”, prvi put održan u Irskoj februara 2016. godine, i od tada je njegova umetička direktorka. Nastupala je u najpoznatijim svetskim koncertnim dvoranama širom sveta, a njen nastup u Karnegi Holu u Njujorku je oduševio čak i kritiku;

Viliam Hagen (William Hagen) – violinista iz SAD-a, violinu svira od svoje četvrte godine. Nastupao širom sveta, delio scenu sa najpoznatijim izvođačima klasične muzike, aktivan je kao solista i kamerni muzičar, kao i solista s orkestrima, a u prethodnoj sezoni debitovao je i s Orkestrom Filharmonije iz Bogote.
Natali Lugran (Natalie Loughran)- američka violistiknja, dobitnica brojnih nagrada, između ostalog i “Viliam Šuman” nagrade za svoje izvanredne liderske sposobnosti i dostignuća u muzici, koja joj je dodeljena od strane Džulijard škole, gde je završila osnovne i master studije viole. Senzitivna i strastvena kamerna muzičarka, Natali Lugran je sarađivala sa renomiranim kamernim muzičarima kao što su Isak Perlman, Donald Vilerštajn, Gidon Kremer, Kristijan Teclaf i Tabea Zimmermann.

Programi „Ekstradevičanski Romantizam“ i „Tri Četiri (Novi) Sad“ Obeležili vikend na jedanaestom Somusu 2
foto: Somus Promo

Paolo Bonomini – italijanski violončelista, izvanredni umetnik, koji gradi uspešnu međunarodnu karijeru kao kamerni muzičar, solista i pedagog. Trenutno je prvi violončelista orkestra Salcburške kamerate („Salzburg Camerata”), a još od svoje petnaeste  godine priređujući resitale širom Evrope, Južne Amerike i Australije. Kao prvi violončelista bio je gost Nemačkog simfonijskog orkestra u Berlinu, a u istoj ulozi svirao je i u kamernim orkestrima „Berlin” i „Maler”, Bernskoj kamerati („Camerata Bern”) i Nemačkoj kamernoj flharmoniji u Berlinu. Muzicirao je i s Orkestrom Bavarskog radija, Festivalskog orkestra Lucerna, pod vođstvom najpoznatijih dirigenata kao što su Klaudio Abado (Claudio Abbado), Maris Jansons (Mariss), Ricardo Muti (Riccardo Muti)…

Loren Kampe. (Lorraine Campet) – harizmatična kontrabasistkinja iz Francuske koja je nastupila kao solistkinja širom sveta i delila scenu sa najznačajnijim klasičnim muzičarima današnjice, a osim toga završila i studije violine, na pariskom Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples, gde je završila i osnovne studije. Kao violinistkinja, što je poseban kuriozitet, članica je Kvarteta „Confluence”, rezidencijalnog ansambla Fondacije „Singer-Polinjak” (Singer-Polignac), koji je to postao zahvaljujući pobedi na Međunarodnom takmičenju gudačkih kvarteta u Trondhajmu. Podjednako izvodi resitale i svira kao solistkinja (kontrabasistkinja i violinistkinja) s orkestrom u koncertantnim kompozicijama, a među novijim saradnjama beleži nastupe s orkestrom „musicAeterna” i „Utopia”, pod dirigentskim vođstvom veoma poznatog Teodora Kurencisa, ali i s Londonskim simfonijskim orkestrom i ansamblom „Sinfonia Grange au Lac” u Evijanu.

Mate Bekavac je jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu, koji perfektno povezuje osobine i tendencije francuske, odnosno nemačke škole klarineta, a unazad nekoliko godina beleži zapažene nastupe i kao dirigent. Pobednik brojnih značajnih muzičkih takmičenja širom sveta, Bekavac je čest gost festivala u Lokenhausu (Austrija), Jerusalimu, Bazelu, Dubrovniku, Lucernu, Minhenu…

Serđo Acolini (Sergio Azzolini) – jedan od najcenjenijih evropskih fagotista, traženi umetnički rukovodilac i solista mnogih inostranih ansambla koji izvode prvenstveno muziku 18. i 19. veka na savremenim i istorijskim instrumentima. Pet godina je bio umetnički direktor Kamerne akademije u Potsdamu, s kojom je izveo brojne koncerte s programski širokim repertoarom, od barokne do avangardne muzike, učestvujući i u četiri vrlo uspešne produkcije opera Vivaldija, Galupija, Grauna i Mocarta.

Kristijan Kacenberger – hornista iz Nemačke, koji je pored svojih orkestarskih angažmana i pasionirani kamerni muzičar, koji redovno učestvuje na različitim muzičkim festivalima, a kao solo hornista bio je član renomiranog Ansambla „Scharoun” i Berlinske filharmonije na njihovim turnejama po Americi. Četiri godine je bio prvi, odnosno solo hornista u Frankfurtskoj operi i Muzejskom orkestru (Museumsorchester), a početkom 2021. istu poziciju dobio je i u Simfonijskoom orkestru Frankfurtskog radija.

Programi „Ekstradevičanski Romantizam“ i „Tri Četiri (Novi) Sad“ Obeležili vikend na jedanaestom Somusu 3
foto: Somus Promo

Ova zaista izuzetna ekipa muzičara izvela je za publiku SOMUS-a Betovenov Septet u Es-duru i Šubertov Oktet u F-duru.

Sinoć, četvrtog dana SOMUS-a, u Gradskoj kući nastupali su fantastični muzičari iz Novog Sada: Robert Lakatoš ( violina), Jožef Bisak (viola), Marko Miletić ( violončelo), u okviru programa pod nazivom TRI, ČETIRI, (NOVI) SAD. Njima se pridružio i pijanista umetnički direktor SOMUS-a, Mihajlo Zurković.

Na programu su bila dela Mocarta, Šostakoviča i Malera.

Jedanaesti SOMUS zatvara večeras MAKEDONISSIMO – ansambl renomiranih muzičare iz Makedonije, koji će izvesti delo Pletenki, savremenog makedonskog kompozitora Pandea Šahova.
Nastupaju: Simon Trpčeski ( klavir), Hidan Mamudov( klarinet, saxofon), Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov ( violončelo), Vlatko Nušev ( perkusije)

Organizator SOMUS-a je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, uz podršku Grada Sombora, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i C. Bechstein centra.
Svi programi SOMUS-a se održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 19 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari