Koncerti najboljih studenata FMU i ove nedelje na Gvarnerijusu 1Mihailo Stojčić; foto: Danilo Mijatović

U utorak, 6. decembra s početkom u 20 časova ljubitelje zvuka violine očekuje nastup dvoje višestruko nagrađivanih mladih umetnika, najboljih studenata violine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Veronike Mone Bogić i Stefana Petrovića, koji će uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena i Katarine Hadži Antić izvesti dela Isaja, Čajkovskog, Debisija i Ravela. U četvrtak, 8. decembra (20č) koncert će održati ovogodišnji dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko”, pijanista Mihailo Stojčić. Na programu su dela Skrjabina, Šopena, Pulanka, Lista, Šumana i Šuberta, a Mihailu će se na sceni pridružiti Marta Milošević na oboi i Julija Krivošić na fagotu, kao gošće koncerta.

Ciklus FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ jedanaestu godinu zaredom predstavlja beogradskoj publici buduće zvezde klasične muzičke scene – najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaz na oba koncerta je slobodan, a mesta se mogu rezervisati putem mejla [email protected] ili telefonom 066/8028-368.

Veronika Mona Bogić (Beograd, 2004.) trenutno je studentkinja na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima: Laureat takmičenja Arthur Grumiaux“ 2015, (Namur, Belgija), Laureat i apsolutni pobednik svih kategorija na takmičenju Ohridski Biser“ 2016 (Ohrid, Makedonija), Laureat takmičenja Antonio Salieri“ 2019, (Lenjago, Italija), nagradu „Guseppe Magnani“ za virtuozitet, nagrada udruženja „Vizantija“ za izuzetna zalaganja u oblasti umetnosti kao i Dositejeva nagrada za postignute rezultate na takmičenjima…

Sa 11 godina održala je svoju prvu turneju solističkih koncerata nastupima u Beogradu, Čačku, Valjevu, Mostaru, Splitu, Makarskoj, Trstu, Kopru, Piranu, Izoli, Sežani, Novoj Gorici itd, a od tada je nastupala u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori… Od 2021. godine je stipendista Fondacije Dobar Glas i imala je priliku da učestvuje na masterklasu sa maestrom Nemanjom Radulovićem, Stefani Fontanarosom i Ksenijom Milošević u Ečkoj nastupajući kao solista sa Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom, a 2022. godine sa ansamblom „Double Sense“ Nemanje Radulovića, kao i Zagrebačkim Kamernim Orkestrom u okviru festivala Maxima Musica” u Zagrebu.

Koncerti najboljih studenata FMU i ove nedelje na Gvarnerijusu 2
Stefan Petrović (foto privatna arhiva) i Veronika Mona Bogić (foto Darja Stravstisu)

Stefan Petrović (Beograd, 1999.) trenutno je student četvrte godine studija violine na FMU u Beogradu u klasi profesora Marka Josifoskog. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u zemlji i na međunarodnim manifstacijama violine na kojima je osvojio preko 30 prvih nagrada i laureata. Nastupao je više puta u renomiranim salama, kao što su Galerija i Velika sala Kolarca, SKC Beograd, Sinagoga Novi Sad, Sala Ljubljanske filharmonije, Galerija „ArtGet“, sala muzičke škole u Kielceu – Poljska, sala Madridskog konzervatorijuma – Španija kao i Katedrala u Milanu – Italija . Učestvovao je na majstorskim radionicama profesora Dejana Mihajlovića, Tatjane Balašove, Timura Meljnika, Mateje Marinkovića, Ilje Gruberta i Zorana Milenkovića… U oblasti kamerne muzike osvojio je veliki broj nagrada u klasi profesora Miroljuba Anrađelovića Rasinskog.

Mihailo Stojčić (Beograd, 2000.) trenutno je student završne godine osnovnih akademskih studija u klasi dr. prof. Nataše Mitrović, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Redovno nastupa na revijalnim koncertima kao solista i kamerni muzičar u organizaciji fakulteta, u salama poput Galerije Kulturnog centra Beograda, Kolarčeve zadužbine, Studentskog kulturnog centra… Dobitnik je mnogobrojnih nagrada od kojih se izdvajaju: laureat na Zagrebačkom klavirskom natjecanju (2021.) uz specijalnu nagradu za izvođenje dela J. S. Baha, prva nagrada na međunarodnom takmičenju kamernih sastava Olivera Đurđević” (2022.), prva nagrada na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko” (2022.). Od 2019. godine bavi se izvođenjem savremene muzike u saradnji sa nagrađivanim kolegom M. Vesićem sa katedre za kompoziciju FMU, premijerno izvodeći njegova dela na festivalima i tribinama kompozitora – KoMA i Festum. Od ove godine, bavi se saradnjom i sa nagrađivanom kompozitorkom Ivanom Ognjanović, a dobio je i nagradu fakulteta iz fonda Olga Mihajlović“ za najtalentovanijeg pijanistu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari