Promocija knjige fotografija "Petrovaradin, neobavezne refleksije o vremenu" Srđana Veljovića 1foto Srđan Veljović

Promocija knjige „Petrovaradin, neobavezne refleksije o vremenu“ autora, fotografa Srđana Veljovića, održaće se večeras (sreda) u 19 sati u NGVU (Nova galerija vizuelnih umetnosti), Kralja Milutina 49, Beograd. O knjizi će govoriti autor i Milan Rakita.

„… Ipak, na većini slika vidimo, na prvi pogled, ‘prijatelje u dokolici’. Dokolica je reč koje gotovo da više nema u kulturološkim i sociološkim istraživanjima, dok se šezdesetih predviđalo da ćemo svi na prelasku u ovaj novi milenijum živeti u društvu dokolice, jer neće biti potrebe da radno vreme bude duže od četiri sata.

To je bila i teza mog francuskog profesora Žofra Dimazdijea, čija je ključna knjiga ‘Ka civilizaciji dokolice’, empirijskim istraživanjima, tada, u doba narastajuće kontrakulture, ali i potrošačkog društva, dokumentovala i potvrđivala budućnost ovog fenomena.

Gledajući ove fotografije setila sam se i njegove ‘prakse’, i svog već izbledelog slajda, kako nas je okupljao u svojoj seoskoj kući u blizini Pariza – oko stola u bašti… oko trpeze, ali uz trpezu i važne razgovore – male doktorandske seminare…“, kaže u osvrtu na knjigu Milena Dragićević Šešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari