Proširen Legat Mihaila Milovanovića u Užicu   1Foto: Nenad Kovačević  

Prošireni i rekonstruisani Legat Mihaila Milovanovića (1879-1941), prvog akademski obrazovanog slikara u užičkom kraju, otvoren je u Narodnom muzeju Užice.

Legat je otvorio ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević, u prisustvu užičkog gradonačelnika Tihomira Petkovića, i direktorke Muzeja Slavice Stefanović.  U taj projekat, kako je rečeno, Ministarstvo kulture je uložilo 2,5 miliona, a Grad je učestvovao sa 500.000 dinara.

Mihailo Milovanović je rođen u Gostinici, selu kod Užica i školovao se u Minhenu i Pragu. Učestvovao je u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine i bio zvanični slikar Vrhovne komande Srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Autor je čuvenih portreta kralja Petra Prvog Karađorđevića, regenta Aleksandra Karađorđevića, vojvoda Putnika, Mišića, Stepanovića i Bojovića. Njegov opus je stilski raznorodan i oslanja se na realizam sa elementima impresionizma, secesije, ekspresionizma i simbolizma. Osim slikarstva, bavio se vajarstvom i pisanjem.

U vreme Drugog svetskog rata, pred kraj Užičke republike, pod optužbom da je saradnik okupatora, streljan je 28.novembra 1941. godine u užičkom naselju Krčagovo. Na zahtev užičkog publiciste i novinara Đorđa Pilčevića, Osnovni sud u Užicu ga je rehabilitovao 2007. godine.

Ministar Vukosavljević je ocenio da je „Užice dobilo divan legat, koji je deo kulturne ponude grada, a koji podseća na značajnu i osobenu ličnost ne samo za Užice, nego za celu Srbiju“. On je naveo da je to Ministarstvo, za protekle četiri godine, za užičke projekte u kulturi izdvojilo 79,6 miliona dinara.

Proširen Legat Mihaila Milovanovića u Užicu   2
Foto: Nenad Kovačević  

„Užice je u samom vrhu srpskih gradova po izdvajanjima za kulturu i postaje primer na koji bi mnogi mogli da se ugledaju“, poručio je ministar.

Gradonačelnik Petković je naveo da je postavka bogatija za 12 ulja na platnu od kojih su, za tri godine, dva kupljena na aukcijama novcem iz gradskog budžeta i donatora, a ostala su poklon Mihaila Milovanovića, slikarevog unuka koji živi u Atini.

Direktorka Muzeja Slavica Stefanović, objasnila je da je bilo potrebno da se postavka preuredi i osavremeni, kako bi slikareva dela bila predstavljena javnosti na što bolji način.

Ranija postavka, koja je otvorena 2003. godine i za koju je godinu kasnije užičkom Muzeju pripala nagrada Muzejskog društva Srbije „Mihajlo Valtrović“, vidno je izmenjena i obogaćena novim eksponatima u savremeno dizajniranom prostoru.

Osim slika, postavku čine fotografije, knjige iz porodične biblioteke, klavir slikareve supruge Čehinje Vale Salaškove, njihova prepiska, lična i porodična dokumenta, nameštaj i drugi eksponati.

Autori postavke

Dizajn enterijera su osmislili Irena i Igor Stefančić, arhitekti iz Beograda. Autorka postavke je Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti u užičkom Muzeju, uz angažovanje konzervatora i restauratora Dragana Tomanovića, Mire Ćuković i Marijane Nikolić. U pripremi prvobitne postavke su učestvovale i druge njihove kolege iz te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari