Proživljavanje zajedničkih trauma 1

Eksperimentalni igrani film „Veštičji kotao“ zasnovan je na performansu koji istražuje ponavljajući obrazac nasilja na Balkanu – njegove istorijske sukobe, kao i savremene tenzije i kontradikcije koje ostaju do danas.

U filmu publika, koju čine različite etničke i verske grupe sa Balkana, uživo sedi u krugu oko kaveza za borbe protiv VMA, u kojem jedan narator izgovara šest priča o šest značajnih istorijskih događaja, koji utiču na Balkan – tim rečima najavljena je premijera filma „Veštičji kotao“ umetnika i reditelja Branislava Jankića, koji će biti prikazan 29. aprila u Domu omladine Beograda.

Film se daje u 18.30 u Sali Amerikana i predstavlja deo pratećeg programa projekta Sukobi (Conflicts).

Narator filma je glumac Petar Božović, a nakon svake priče dolazi do prave borbe mešovitih borilačkih veština između balkanskih boraca iz različitih etničkih i verskih grupa – snimljenih i uokvirenih kako bi se otkrilo ne samo nasilje koje su ljudi sposobni, već i manifestovanje poezije pokreta, uzajamnog poštovanja i vrlo opipljiva bliskost dva ljudska tela koja se bore.

Dok svaka etnička grupa u publici navija za svoje, recitacije i muzika postepeno rađaju krhki i trenutni osećaj zajedništva, proživljavanje zajedničkih trauma i naporan rad na zajedništvu.

Producenti su: Monika Jagaciak Jankic, Goran Macura i Jordanco Petkovski. U pitanju je film nezavisne produkcije, a zbog situacije sa kovid epidemijom nije imao prilku do sada da bude prikazan nigde osim na Sharjah film platformi u novembru prošle godine, gde je dobio i nagradu.

Inače, projekat Sukobi su kolaž kulturnih dešavanja, deo programa British Councila, pod nazivom TU SMO: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti i obuhvata izložbu iz dva dela – jednu u prostoru Eugster Belgrade i drugu u prostoru kluba Dragstor.

Kao i seriju onlajn dešavanja uključujući razgovore s umetnicima i muzički program u saradnji s radio Aparatom i Svetlanom Đolović, kao i nezavisni podkast pod nazivom Projekti i predskazanja, koji je dostupan online na Spotifaju, Jutjubu i Saundklaudu.

Izložba prikazuje video radove i filmove umetnika iz kolekcije British Councila i LUXa iz Londona, umetnika Lui Henderson, Uriel Orlov, Šarlot Prodžer, Ben Rivers, Elizabet Prajs i Bedvira Vilijamsa, kao i skultpure i audio/video instalacije umetnika Saše Tkačenka, Šejle Kamerić i Emira Šehanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari