Prva dodela OskaraFoto: LMWH / Shutterstock.com

Prva dodela Oskara održana je 1929. godine i bila je znatno drugačija od današnjeg događaja. Ona je bila dosta svedenija i nije izazvala veliku pažnju javnost. Danas, s druge strane, Oskari su jedan od najiščekivanijih događaja u Holivudu, o kome se priča mesecima pre i posle same ceremonije.

Evo po čemu se razlikovala prva dodela Oskara od modernih ceremonija.

Događaj je bio mnogo manji

Za prvu dodelu Oskara iznajmljen je relativno mali prostor u hotelu Holivud Ruzvelt u Los Anđelesu. Događaj je više ličio na prijem nego na svečenu ceremoniju dodele nagrada. Ceremoniji je prisustvovalo samo 270 ljudi, od kojih su neki morali da plate kartu od 5 dolara da bi ušli.

Za goste je obezbeđena večera (pečene piletina, boranija i krompir), a bila je i pauza za ples. Sama ceremonija bila je vrlo kratka i ne preterano uzbudljiva, budući da su dobitnici nagrada već objavljeni tri meseca ranije.

Događaj i nagrade se još nisu ni nazivali Oskarima. To ime je došlo kasnije, 1931. godine. Ceremonija je inače dobila vrlo malo medijske pažnje, pa većina Amerikanaca nije ni čula da je održana.

Kratka ceremonija dodele Oskara je ipak imala domaćina

Jedna stvar koja je i danas ostala ista je da je ceremonija imala voditelja. Bilo je nekoliko slučajeva u istoriji gde je dodela Oskara održana bez glavnog voditelja, uključujući ceremonije 1948, 1969, 1970, 1970, 1989, 2020. i 2021. godine.

Domaćin dodele Oskara bio je glumac i reditelj Daglas Ferbanks, jedna od najvećih zvezda ere nemog filma. Cela ceremonija je trajala samo 15 minuta, tako da se od Ferbenksa nije očekivalo da puno govori.

Bilo je samo 12 kategorija

Danas Oskari imaju ukupno 23 kategorije. Međutim, na prvoj dodeli Oskara ta lista je bila skoro duplo manja, sa samo 12 kategorija. Dodeljivale su se nagrade za najboljeg glumca, glumicu, scenografiju, fotografiju, režiju komedije, režiju drame, efekte, film, umetnički film, adaptirani scenario, originalni scenario i međunaslove. Dodeljena je još i tzv. specijalna nagrada.

Nagrada za međunaslove odnosila se na tekst koji je bio prikazan u između filmskih scena u nemim filmovima. Kada su tonski filmovi preuzeli primat, ova kategorija je ukinuta.

Postoji legenda da je prvi pobednik u kategoriji za najboljeg glumca bio pas

Prema popularnoj legendi, jedna od kategorija oko koje je nastala zbrka na prvoj dodeli Oskara bila je ona za najboljeg glumca. Dok su organizatori prebrojavali glasove, oni su navodno shvatili da je najviše dobio nemački ovčar. U pitanju je bio tzuzetno popularni pas, po imenu Rin Tin Tin, koji je igrao u filmovima „A Dog of the Regiment“ i „Jaws of Steel“. Postiđeni rezultatima glasanja, organizatori su navodno odlučili da promene odluku i daju nagradu za najboljeg glumca Emilu Dženingsu.

To se nije dogodilo, ali su organizatori možda želeli da jeste, budući da je Dženings neslavno završio karijeru kao glumac u nacističkim propagandnim filmovima.

Samo jedan dobitnik nagrade je održao govor

U današnje vreme se očekuje da svaki dobitnik Oskara održi kraći ili duži govor. Ta tradicija još uvek nije postojala na prvoj ceremoniji. Tada je jedini govor održao producent Deril F. Zanuk.

On je primio specijalnu nagradu za „The Jazz Singer“, prvi tonski film. Zanuk je iskoristio ovu priliku da kaže nekoliko reči o timu koji je radio na filmu. Tokom svog govora, on je izneo tvrdnju da će tonski filmovi „napraviti revoluciju u industriji“, što se kasnije i dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari