Prva edicija novog beogradskog muzičkog festivala Rosi fest 1Foto: J.B.K.

Sutra u Beogradu počinje Rosi fest koji, kako to vide organizatori treba da se kroz kontinuirani i dugoročan razvoj pozicionira na mapi najznačajnijih muzičkih festivala u Evropi i da na internacionalnom nivou postane sinonim za negovanje, istraživanje i stvaranje kulturnog dijaloga, ali i jevrejske tradicije u muzici.

Značajan deo programa Rosi festa posvećen obrazovanju i osnaživanju studenata muzike i mladih muzičkih profesionalaca. Stoga su pored koncerata domaćih i stranih izvođača, u program uvršćena predavanja eminentnih muzikologa o Rosijevom stvaralaštvu, konkurs za mlade kompozitore, kao i majstorski kursevi za solo pevače i horske dirigente.Umetnički i idejni rukovodilac festivala je dirigent najstarijeg jevrejskog hora “Braća Baruh” i dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu, Stefan Zekić.

-Naš festival je zamišljen kao inovativan, dinamičan, multikulturalan i po temi jedinstven muzički događaj u Evropi, koji poseduje inspirativnu strast za učenjem u svojoj biti i obezbeđuje potrebnu osnovu za nova umetnička dostignuća, a interkulturalni dijalog, kao okosnica festivala, predstavlja nepresušan izvor za istraživanje klasične muzike, ali i za stvaranje novih muzičkih dela, kao i jednu od osnovnih vrednosti koju neguje evropska zajednica. Imajući u vidu temu, kao i kompleksnost strukture festivala, namera nam je da da se Rosi fest nađe među budućim liderima beogradskih kulturnih manifestacija.- kaže za Danas Stefan Zekić.

U skladu sa vizijom osmišljen je četvorodnevni program festivala na kome će, pored svetskih klasika, publika moći da uživa u stvaralaštvu eminentnog baroknog kompozitora, Salomona Rosija, čija dela se prvi put izvode na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja dela napisali specijalno za ovaj festival, a završni koncert biće održan na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u nedelju, 28. Januara u podne. Prema Zekićevim rečima Rosi fest ugostiće i vrhunskog soprana iz njujorške Metropoliten opere, Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pevačima, profesora Akademije za muziku i ples u Jerusalimu, Odeda Šomrona, koji će održati majstorski kurs mladim dirigentima, kao i dr Danielu Koen sa Univerziteta Sorbona.

-Organizatori festivala usmereni su na promovisanje i kreiranje kulturnog dijaloga na relaciji jevrejsko-srpsko-evropsko, kao i na priliku da obeleže jubilej 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, te će se publici, pored domaćih horova Braća Baruh i Hašira i Jevrejskog kamernog orkestra, kao gosti predstaviti čuveni ansambl za ranu muziku Profetti della quinta i ansambl Adi iz Tel Aviva. – objašnjava Zekić.

Rossi fest počinje sutra prepodne majstorskim kursom operskog pevanja Olge Makarine u Muzeju Narodnog pozorišta, a svečano otvaranje sutra veče u Skupštini Grada Beograda koncertom ansambla Profeti della Quinta (Bazel, Švajcarska) koji će izvesti dela Salomona Rosija. Istovremeno u Novosadskoj sinagogi je koncert Omladinskog hora Adi (Izrael). Održavanje festivala omogućeno je podrškom Ambasade Izraela, Jevrejske zajednice, Skupštine grada Beograda, kao i Italijanskog instituta za kulturu, a svoj doprinos održavanju Rosi festa dali su i profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kompozitor i rektor Univerziteta umetnosti, Zoran Erić, i muzikolog Ana Stefanović, koja će održati i predavanje o stvaralaštvu Salomona Rosija. Aktivnosti svih dana festivala su besplatne i otvorene za javnost, sa ciljem promovisanja kulturne svesti i Beograda kao grada otvorenog za kulturne sadržaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari