Prva premijera Čehovljev "Ivanov" 1

Narodno pozorište počinje 148. sezonu u četvrtak, 29. septembra, predstavom „Labudovo jezero“ baletskog ansambla Državnog akademskog operskog i baletskog pozorišta iz Jekaterinburga.

To je najavio na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dejan Savić, v. d. direktora nacionalnog teatra. Predstava koja će pre toga biti izvedena u Nišu i Novom Sadu, imaće pratnju Orkestra Narodnog pozorišta.

Nakon što je jubilarni 50. Bitef svečano počeo u nedelju u ovoj kući, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstavom kineskog plesnog teatra Tao i uz prisustvo slavnog svetskog reditelja Roberta Vilsona, 1. oktobra biće izvedena i predstava „Rodoljupci“ u režiji Andraša Urbana, koja je u glavnom programu ovog festivala.

Savić je najavio da će prvih dana oktobra biti izvedena i baletska predstava „Don Kihot“, kao i da će biti organizovana svečanost „Sećanje na Miru Stupicu – glumicu veka“ u čast slavne dramske umetnice koja je nedavno preminula.

– Prva premijera zakazana je za 12. oktobar i u pitanju je Čehovljeva drama „Ivanov“ koju režira Tatjana Mandić Rigonat. Ovo je njena prva režija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta – istakao je Savić.

On je dodao da će narednih meseci biti postavljen i komad „Narodna drama“ Olge Dimitrijević, te da će povodom jubileja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira biti postavljen „Ričard III“ koji će režirati Snežana Trišić.

– Do kraja godine organizovaćemo i festival posvećen Šekspiru, kao što smo prethodnih godina organizovali u čast Branislava Nušića i Jovana Sterije Popovića. Tom prilikom na sceni Narodnog pozorišta biće izvedeni svi Šekspirovi komadi koji se igraju u pozorištima u Srbiji – kazao je Savić.

Opera Narodnog pozorišta donosi premijeru Verdijeve „Moći sudbine“, dok Balet priprema „Žene u D molu“. Savić je napomenuo i da se repertoar Narodnog pozorišta uklapa u sredstva koja inače dobija, tako da neće biti trzavica.

– Narodno pozorište ima repertoar, ali nema Upravni odbor koji bi sve to odobrio. Novi ministar kulture Vladan Vukosavljević, kome se svi vrlo radujemo, najavio je da će sve to biti rešeno na najbrži način, i to u svim ustanovama gde nisu formirani upravni odbori i gde je direktorima v. d. status istekao – kazao je Savić, koji se nalazi na mestu v. d. upravnika Narodnog pozorišta i posle četiri godine i četiri neuspešna konkursa za izbor čelnika nacionalnog teatra.

Kako kaže, ima ukupno 14 ustanova sa direktorima u v. d. statusu među kojima je nekima od njih mandat istekao mesecima pre njega.

– Verujem da ćemo ubrzo doći do rešenja, samo nas ima mnogo, pa nisam siguran kada će Narodno pozorište doći na red – zaključio je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari